Снимка: Reuters

Сексуалният тормоз в Северна Корея вече се приема като част от нормалния живот, твърди доклад на KFI (Korea Future Initiative). Жените в комунистическата страна не само са насилвани и унижавани от местните полицаи, войници, адвокати и мъже от различни прослойки на властта, но и са продавани като сексуални робини и съпруги в Китай.

Според доклада, стотици жени са били принуждавани да проституират или да участват в киберсекс, без да се хранят с дни. На страниците му се намира и шокиращата история на 12-годишно момиче, изпратено също като робиня в Китай.

Няма официална статистика за това колко севернокорейци напускат страната си и живеят извън Южна Корея. Според неправителствени организации, само тези, които живеят като бежанци в Китай са десетки хиляди. KFI посочва приблизително число - около 200 хиляди.

Външното министерство на Китай все още отказва да коментира обвиненията.

Неправителствената организацията KFI се фокусира около жените, децата и тийнейджърите в Северна Корея, които са жертви на тормоз. По данните й, близо 60% от жените, които са бежанки в Китай са всъщност жертви на трафик.

“Във времената, в които се налива толкова финансов капитал в Китай и толкова политически капитал в Северна Корея, е разочароващо, че жените са оставени да са жертви на трафика на хора“, пишат от организацията.

По-рано тази година, в доклад от 98 страници, "Хюман Райтс Уоч“ също изследват този проблем, а Държавният департамент на САЩ потвърждава, че през 2018 г. е имало достатъчно данни за насилие над жени в Северна Корея.

Две години отнема докладът на KFI. Организацията интервюира повече от 45 жертви на сексуален тормоз.
Северно-корейците, които напускат страната си за да отидат в Китай рискуват живота си. Рядко някой получава позволение да премине границата, а тези, които биват заловени, са жестоко наказвани. Малцина успяват и нелегално да преминат в Китай, но и там не безопасно за тях, защото страната ги приема не като бежанци на режима, а като икономически бежанци.

Но в Китай броят на мъжете е много по-голям от този на жените и това се превръща в перфектния бизнес за трафикантите на хора. Те запълват липсата като продават жени от Северна Корея като съпруги. Според "Хюман Райтс Уоч“, те обещават на жертвите си, че ще им помогнат да излягат в Южна Корея, но вместо това ги откарват в Китай, където ги продават на комерсиалния секс пазар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase