снимка: Ройтерс

Това е моментът, който Huawei Technologies очакваше.

Производители на чипове, включително Qualcomm, Xilinx и Broadcom заявиха на служителите си, че няма да правят повече доставки за китайския гигант до следващо нареждане, писа късно снощи Bloomberg News. Тези компании ще се нуждаят от пояснение от администрацията на Тръмп за това дали могат да доставят компоненти на Huawei.

Подобен процес имаше и когато ZTE беше блокирана от покупки на американски продукти, след като сключи сделка със САЩ за приключване на спора, в рамките на който беше обвинена в нарушаване на търговски санкции. Служителите получиха нареждания да спрат доставките докато не стане ясно кое е позволено и кое не. Съединените щати в крайна сметка наложиха ембарго (а по-късно го вдигнаха), което засегна значително по-малката компания.

Възможността американското правителство да спре доставката на компоненти към Huawei е точно това, което мениджмънтът ѝ очаква от близо година, пише в анализ за Bloomberg анализаторът Тим Кълпан.

По думите му компанията разполага със запаси за най-малко три месеца. Това не е много, но говори за сериозността, с която базираната в Шънджън компания възприема заплахата.

Има надежда тази последна ескалация в отношенията да е само част от мерките на САЩ по отношение на търговската война и въпросът ще бъде решен при по-широките преговори. Huawei и китайските лидери едва ли ще са толкова наивни да споделят това. Дори и най-кратките забрани ще бъдат доказателство за тях, че Китай вече не може да разчита за дълго на външни играчи.

 Сега можем да очакваме Китай да удвои усилията си да пусне собствена мобилна операционна система, да създава собствени чипове, да разработи собствена технология за процесори и да имплементира свои технологични стандарти. Това може само да ускори процеса по създаване на дигитална желязна завеса, която да раздели света на две отделни, взаимно изключващи се технологични сфери.

Целия анализ четете в Investor.bg!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase