11 дни полицията не успява да открие Стоян Зайков, заподозрян за две убийства в Костенец. Той е в неизвестност от 9 май.

Бившият зам.-министър на вътрешните работи Явор Хайтов смята, че е възможно заподозреният все още да се намира в района на Костенец, тъй като той детайлно и топографски е познавал не само града, но и околните населени места.

Пред Bulgaria ON AIR Явор Хайтов направи паралел на случая с този с избягалите затворници Владимир Пелов и Радослав Колев, които се укриваха в Ботевград дълго време и службите успяха да ги локализират едва когато се стигна до още едно убийство.

Още по темата

По думите му Стоян Зайков е лице, което е в състояние да извърши посегателство срещу здравето, живота и личността на гражданите в Костенец или околните места.

"Бързината и навременната намеса при едно такова престъпление винаги са важни. Зайков е изтърпявал присъда. Какво се случва, след като той е освободен? В миналото такива лица - изтърпели наказанието си - са били оперативно обслужвани", коментира Хайтов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му много от тях са с разбити семейства и няма къде да отидат. И първото, което трябва да започнат да правят след освобождаването си, е да си намерят работа, за да си набавят средства. Според него при липсата на оперативно обслужване те са обречени да извършат ново престъпление.

Бившият зам.-министър на вътрешните работи посочи, че не е изключена версията Зайков да бъде открит и след самоубийство, а от друга страна е възможно да има човек, който му помага.

Именно заради това властите трябва да не оставят потенциален човек, който може да му помага, без контрол.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase