Снимка: Facebook

Толсистемата е в пълна готовност за тестване в реално време от 15 май, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитирано от БТА.

27 камери вече са монтирани, информира зам.-министърът, а други 63 ще бъдат поставени в рамките на следващите няколко дни. Нанков допълни, че ще дъде направен и клип за това какво представлява толсистемата като информационна система, която по-думите му е вероятно най-сложната, изграждана в България.

Сред основните предизвикателства зам.-министърът открои тарифирането и посочи, че през следващата седмица ще има срещи с превозвачите, за да се сближат позициите. Нанков посочи, че ще се търси баланс между частния и обществения интерес.

Идеята е толсистемата да бъде изградена предимно на пътища втори и трети клас, за да може  когато те след време бъдат ремонтирани, да бъдат включвани поетапно в обхвата й, каквото е желанието на транспортния бранш, изтъкна заместник-министърът.

На предстоящата среща се очаква да бъде уточнено и колко километра ще бъдат безплатните пътища, като по-думите на заместник-министъра се очаква те да са минимум 13 000 километра. Маржът на толуваните пътища е между 5000 и 7000 километра, от общо 20 000 километра републиканска пътна мрежа.

Заместник-министър Нанков също така допълни, че е приета оставката на инж. Дончо Атанасов, член на Управителния съвет на Агенцията "Пътна инфраструктура". Той депозира оставката си в средата на април в деловодството на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase