Снимка: Vincent Callebaut Architectures

Общ преглед

Нова визия за Нотр Дам представи френската фирма Vincent Callebaut Architectures. Концепцията предвижда новия покрив на сградата да е от стъкло.

Проектът се нарича Palingenesis, което идва от гръцката дума за „прераждане“. Концепцията обаче все още не е одобрена.

Още по темата

Тя предвижда да остави незасегнатите каменни части, но да промени драстично унищожения покрив, който ще бъде изграден от стъкло заедно с нов шпил и дървена рамка от греди с ламинирано дърво и ламели от въглеродни влакна.

Сложния покрив е проектиран да пропуска много естествена светлина. Той ще разполага с модерна технология, подобна на слънчев панел, която ще превръща слънчевата светлина в електричество.

55-градусови извити покриви в триъгълната част на кораба постепенно ще се издължават, за да оформят вертикален шпил, обясняват от Callebaut Architectures.

„Новата структура на шпила ще бъде като плащеница, издигнато от каменната основа, което символизира прераждането, но също и мистерията около катедралата и Христовото възкресение“, пишат от Callebaut.

Целта на архитектите е да направят сградата „позитивна“, тоест тя да произвежда повече енергия, отколкото харчи.

Новата дървена рамка ще бъде покрита с триизмерна кристална стъклена обвивка, разделена на фасетирани елементи с формата на диамант, обясняват те. Тези кристали се състоят от органичен активен слой, съставен от въглерод, водород, азот и кислород, който абсорбира светлината и я превръща в енергия. Тази енергия, съхранявана във водородни горивни клетки, ще бъде директно преразпределена в цялата катедрала.

Под самия стъклен покрив ще се намира градина за отдих и съзерцание, както и ферма с интегрирана система за аквапоника и пермакултура. Фермата ще може да произвежда до 25 кг плодове и зеленчуци на кв.м на година, което позволява добива на до 21 тона храна годишно, която да бъде раздавана на най-нуждаещите се парижани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар