Снимка: Reuters

Турция е повдигнала обвинения в тероризъм на трети служител на американско консулство в страната, както и на неговата съпруга и дъщеря му. Това съобщава агенция Ройтерс, която разполага с копие на обвинителния акт, като отбелязва, че това обвинение може допълнително да обтегне отношенията между Анкара и Вашингтон.

Назми Мете Джантюрк, който е служител по сигурността в американското консулство в Истанбул, съпругата му и дъщеря му са обвинени във връзки с мрежата на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за осуетения преврат през 2016 г.

Турски прокурор е поискал присъди затвор за тримата по обвинение в членство във въоръжена терористична група, се казва в обвинителния акт, който е бил изготвен на 8 март, но не е бил оповестен публично.

Според обвинението Джантюрк е поддържал контакт с десетки лица, разследвани като членове на мрежата на Гюлен, и "има доказателства, че заподозреният е действал в съответствие с инструкциите на терористичната организация".

Говорителка на Държавния департамент заяви, че Вашингтон не е видял достоверни доказателства за участие на Джантюрк в някаква нелегална дейност. Според говорителката по време на 30-годишната си кариера Джантюрк е имал много контакти с представители на турското правителство и на силите за сигурност заради работата си. Тя призова за своевременно, прозрачно и справедливо разрешаване на случая.

САЩ са имали контакт с Турция по случая на Джантюрк.

"Ние изразихме нашите опасения пред турското правителство няколко пъти и на най-високо равнище, публично и при лични разговори".

Джантюрк е бил разпитан от истанбулската полиция през януари 2018 г. и впоследствие поставен под домашен арест, според обвинителния акт. Първото му съдебно изслушване е насрочено за 25 юни.

Други двама служители на американското консулство, също турски граждани, бяха арестувани през 2017 г. по обвинения в тероризъм и шпионаж. Тези арести накараха Вашингтон да преустанови временно издаването на неимиграционни визи за турски граждани в дипломатическите мисии в Турция, а Анкара отговори с реципрочна мярка.

На 28 март турски съд постанови, че един от тях - Метин Топуз, който е работил като преводач и сътрудник на американската Служба за борба с наркотиците (ДЕА), трябва да остане в затвора до възобновяването на съдебния процес срещу него на 15 май. Ако бъде намерен за виновен, Топуз може да получи доживотна присъда.

Другият служител на американското консулство - Хамза Улучай, работил като преводач в американското консулство в град Адана, бе осъден на четири години и половина затвор по обвинения в тероризъм. Той бе освободен през януари, с ограничения за пътуване, след почти две години в ареста, припомня Ройтерс.

Топуз отрича обвиненията във връзки с Гюлен, както и Улучай.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase