Снимка: БТА

Отпадането на механизма за наблюдение на правосъдието и борбата с корупцията в България едва ли ще стане през мандата на тази Европейска комисия. Прогнозата е на комисаря за правосъдие на ЕС Вера Йоурова.

"Личното ми мнение е, че това няма да се случи през мандата на тази Комисия. Пред нас няма достатъчно време, а и посоката не е толкова положителна, че да можем да кажем ясно, че можем да спрем механизма", заяви Йоурова днес в Брюксел.

Изказването й беше в отговор на въпрос дали Комисията ще може да изпълни обещанието, което нейният председател Жан-Клод Юнкер даде в началото на мандата си пред България и Румъния - двете държави, които единствени са наблюдавани от Брюксел за правосъдните си системи.

Като причини Йоурова изтъкна липсата на доверие у българите в съдебната система, както и оставащата работа по изпълнение на препоръките на Еврокомисията, които са условие за отпадане на наблюдението. Еврокомисарят подчерта, че усещането за независимост на съдебната система е третото най-ниско в ЕС, “така, че у хората има доста голямо недоверие към правосъдната система”.

Тимерманс се съмнява, че мониторинга на България ще спре

Прочети още на: https://www.dnes.bg/eu/2019/04/03/timermans-se-symniava-che-monitoringa-na-bylgariia-shte-spre.406506
 

Тимерманс се съмнява, че мониторингът на България ще спре

Освен това правосъдният еврокомисар смята, че има още конкретни цели за постигане, особено по отношение на “устойчивите мерки и мерките за необратимост, които все още искаме да видим”, каза Йоурова.

Тя посочи, че България има проблеми и с гражданското и с търговското правораздаване, с информацията, идваща от съдилищата.

Вера Йоурова е вторият член на Европейската комисия, който в последния месец изказва мнение, че мониторингът по Механизма за сътрудничество и проверка, няма да може да бъде свален до 1 ноемрври, когато изтича мандатът на Комисията “Юнкер”.

В началото на месеца първият зам.-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс също изрази съмнения, че отпадането на наблюдението ще се случи тази година.

Според него България има “още работа за вършене”, а ситуацията с независимостта на съдебната власт и борбата с корупцията в Румъния предизвикват сериозна загриженост. Той призна, че ЕС е направил грешна преценка, смятайки, че механизмът "ще може да реши бързо проблеми, които е трябвало да се разрешат още преди разширяването са се оказали твърде оптимистични" и трябва да служи за урок.

Механизмът за сътрудничество и проверка беше въведен при приемането на България и Румъния в ЕС през 2007 г. Новият български министър на правосъдието Данаил Кирилов посочи, че отпадането му е приоритет за работата му като министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase