Снимка: БТА

Рускинята Мария Бутина, която призна, че е руски таен агент, беше осъдена от съд в САЩ на 18 месеца затвор, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Бутина беше в ареста от юли 2018 г. Месеците прекарани зад решетките ще й се приспаднат от присъдата.

Руската шпионка с афинитет към оръжията: Коя е Мария Бутина?

Съдийката Таня Чуткан, произнесла присъдата, постанови също така, че след като Бутина излежи наказанието си, тя ще бъде депортирана от САЩ. Чуткан допълни, че налага присъда, която да отразява сериозността на извършеното престъпление и да разубеди останалите да извършват подобно нещо.

Мария Бутина, която е на 30 години, се призна за виновна миналата година за участие в заговор. Тя призна, че е събирала информация за Американската оръжейна асоциация и за други групи под ръководството на бивш руски депутат. Бутина призна, че се е опитала да се внедри в американските политически среди благодарение на връзките, които си била създала в оръжейната асоциация. В съда Бутина каза, че се срамува от собствените си действия.

Защитата на Бутина каза, че обмисля обжалване на присъда, но не възлага големи надежди на това.

Още по темата

Москва определи обвиненията срещу Бутина като "изфабрикувани" и настоя тя да бъде освободена.

Бутина е била в САЩ, за да учи. Миналата пролет тя е получила диплома за магистър в Американския университет във Вашингтон. Там тя е учила международни отношения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase