Снимка: архив, Reuters

Афганистанските и международните сили са убили повече цивилни, отколкото талибаните и други бунтовнически групировки, през първите три месеца на годината, съобщи днес ООН, цитирана от Асошиейтед прес и Франс прес.

Съгласно тези данни жертвите сред мирното население в Афганистан, причинени от правителството и неговите съюзници, за първи път надвишават загубите, нанесени от враговете им.

Бунтовниците въпреки всичко продължават да са отговорни за болшинството загинали и ранени цивилни, взети заедно, се казва в доклад на Мисията на ООН за съдействие на Афганистан (УНАМА), който беше огласен в Кабул.

Според документа през първите три месеца на тази година 1773 цивилни са били убити или ранени, което е значително по-малко в сравнение със същия период на миналата година, когато броят им е бил 2305. Миналата година като причина за големия брой жертви бяха посочени многото брутални самоубийствени атентати.

Между 1 януари и 31 март тази година според доклада са загинали 581 цивилни, а 1192 са били ранени. Макар и в значителното мнозинство от случаите раняванията да са били причинени от бунтовниците, проправителствените сили, включително НАТО, са били онези, които са убили болшинството цивилни. Те са отговорни за гибелта на 305 цивилни, почти половината от които при въздушни удари. На второ място по брой причинени жертви от страна на афганистанските правителствени сили и техните съюзници според доклада на ООН са операциите по претърсване.

Правителствените и международните сили са ранили 303 цивилни, а бунтовниците - значително повече, 736, сочат данните на световната организация.

За пръв път от 2009 г., когато ООН започна да води статистика за цивилните жертви, смъртните случаи в резултат на действия на правителството и съюзниците му надвишават по брой тези при действия на враговете им, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Макар и в доклада САЩ да не са упоменати изрично, те са тези, които нанасят въздушни удари, когато бъдат повикани да подпомагат афганистанските сили.

Потвърждава се тенденцията от годишния доклад на ООН от 2018 г. за цивилните жертви, който показа драстично нарастване на техния брой в резултат на действия на проправителствените сили, включително над 1000 цивилни жертви вследствие на въздушни удари - най-високият брой, откакто ООН започна да води такава статистика преди десет години.

Миналата година е била най-смъртоносната за цивилните в Афганистан от началото на конфликта според УНАМА с 3804 убити, отбелязва Франс прес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase