Снимка: Pixabay

Когато е едва на 4 години, Омар Уебър преживява един от най-страшните моменти в живота си – училищен автобус помита колата, в която се вози семейството му. Майка му Мунира Абдула го прегръща, за да го спаси. Той и чичо му оцеляват с дребни наранявания. Ала Мунира има тежка травма на главата и изпада в кома.

През 1991 година, тя е едва на 32 години. След катастрофата веднага е откарана от Обединените Арабски Емирства във Великобритания за специално лечение. Там лекарите установяват, че тя е във вегетативно състояние – не усеща нищо друго освен болка.

Години наред Мунира се храни през тръба и преминава през физиотерапия, която има за цел да събуди мускулите й, ала тя е неуспешна.

През 2017 година коронованият принц на Емирствата Мохамед ибн Зайед ал-Нахаян предлага на семейството на Мунира да плати лечението й в Германия, където лекарите предлагат по-добра терапия и лекарства.

28 години по-късно Омар Уебър се събужда от непознат шум в болничната стая. Някой вика името му, часове, след като момчето за пореден път извикало докторите, защото майка му издавала странни звуци.

"Цял живот съм си мечтаел за този момент и той дойде. Първите й думи бяха моето име!“, споделя развълнуваният Омар пред Independent.

за Мунира продължило – сега тя спокойно може да води разговори, да казва молитви и да съобщава, когато чувства болка. Вече е у дома в Абу Даби заедно със семейството си.

"Причината, поради която разказвам историята й е, че искам да дам надежда и на други хора. Да им кажа, да не губят надежда. Да не приемат любимите си хора за мъртви, когато са в такова състояние. През всички тези години докторите ми казваха, че тя е безнадежден случай, че няма смисъл да търся лечение за нея. Ала когато започвах да се съмнявам, се поставях на нейното място и правех всичко възможно да я спася. - казва Уебър. - Никога не се предадох, защото имах чувството, че ще се събуди."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase