Снимка: БТА

Кандидатът на управляващата в Северна Македония коалиция Стево Пендаровски и кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова ще се борят на балотаж на президентските избори на 5 май, според резултатите от преброяването на почти всички бюлетини от вчерашния първи тур, съобщиха Франс прес и ДПА.

И двамата кандидати обявиха победа късно снощи, след като ЦИК обяви, че Пендаровски печели 42,63 процента от гласовете, а Силяновска-Давкова - 42,39 процента.

Още по темата
"Днес постигнахме огромна победа", заяви пресконференция в Скопие Пендаровски, който кандидат на управляващата коалиция, водена от Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ и Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/.

Силяновска-Давкова каза, че "ние убедихме гласоподавателите, че без справедливост няма НАТО и ЕС".

Независимият кандидат Блерим Река, подкрепен от партиите Алианс за албанците и Движение "Беса", се нареди на трето място с 10,36 процента от гласовете.

Първият тур на изборите беше белязан от изключително ниска избирателна активност, отбелязва АФП. По данни на ЦИК в гласуването са участвали 41 процента от регистрираните 1,8 милиона избиратели, което е най-слабото участие от независимостта на бившата югославска република през 1991 година. (БТА)

 

Коментари Напиши коментар

9

караджорджевич

преди 2 месеца

до №7
Теб повече си те интересува колко струват яйцата в Метро и дали ти е останала ракия от миналогодишната - знаем!

8

Активист на БКП

преди 2 месеца

До :Стига- Няма стига ! Това е българска земя и за нея са умряли стотици хиляди българи !!! Няма стига !!!

7

Анонимен

преди 2 месеца

А какво ме интересуват мен изборите в Македония?