Снимка: БТА

Либийските власти затвориха единственото функциониращо летище в Триполи след въздушен удар срещу столицата, предаде Ройтерс.

Летището е затворено с цел да се гарантира безопасността на въздушния транспорт, се казва на сайта му. Самото то не е засегнато от ударите.

Очевидци са забелязали самолет или безпилотен самолет, който обикалял въздушното пространство на Триполи повече от 10 минути, преди да открие огън по южно предградие, където се водят някои от най-тежките боеве между силите на Либийската национална армия, командвана от маршал Халифа Хафтар и правителството на националното единство, базирано в Триполи.

Няколко ракетни удара изглежда са ударили военен лагер на лоялните към правителството сили, предаде БТА.

Засега силите на ЛНА изглежда не успяват да пробият отбраната на правителствените сили от юг. Ако обаче се потвърди информацията за нападение с безпилотен самолет, това ще говори за използване на по-усъвършенствани оръжия от досега. До момента силите на Хафтар използваха предимно хеликоптери и съветски самолети от армията на сваления през 2011 г. Муамар Кадафи, отбелязва Ройтерс.

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 3 години

За тази технология, производства и инженери е платено прещедро. В Либия техниците и инженерите вземаха луди пари за никаква работа. Запада сключваше изключително изгодни сделки с Либия и за да не ги изтърве скачаше с 2 крака във вътрешната им политика. Когато Кадафи се опита да се противопостави го убиха. А преди това либийците имаха по - висок стандарт от европейците. Единствено алкохола и наркотиците бяха забранени. Медицинските сестри там правеха луди пари от проституция.

6

Анонимен

преди 3 години

Колко жалко! Каква подредена и социална държава беше Либия при Кадафи. Но беше непослушен и предложи продажбите на петрол да не са обвързани с долара и набързо го елиминираха. Както направиха и със Садам и шефа на френската Тотал- Кристоф де Маржери с която той имаше договори "Петрол срещу храни". Същото се опитаха с Асад и Мадуро, ама нещо не им се получава. Абе мъка, мъка защото клубът на анти-долара се разраства.

5

Те

преди 3 години

Демокрацията процъфтява явно там.....