Снимка: БТА

Общ преглед
  Най-малко 137 души са загинали при поредица атентати срещу три луксозни хотела и три църкви по време на Великденска литургия в Шри Ланка. Сред жертвите има поне девет чужденци, съобщи полицията, цитирана от Франс прес.
Данните на информационните агенции са различни и постоянно се променят. Според болнични източници се очаква числеността на жертвите да нарасне поради големия брой ранени при тази вълна от особено брутално насилие.
Още по темата

Източник от полицията каза, че загиналите в столицата Коломбо, където са атакувани три хотела и една църква - "Св. Антоний", са поне 45. Още 67 души са загинали в църквата "Св. Себастиан" в град Негомбо, който се намира непосредствено до столицата и има преобладаващо католическо население, а 25 са намерили смъртта си при взрив в църква в Батикалоа, в източната част на острова. Представител на болницата в Батикалоа каза, че са ранени 300 души, пише БТА.

Президентът на страната Маитхрипала Сирисена каза, че е в шок от случилото се, а премиерът Ранил Викремесингхе заклейми атентатите. "Осъждам решително позорните атаки срещу нашия народ. Призовавам всички шриланкийци да останат единни и силни в тези трагични времена", написа Викремесингхе в Туитър, уверявайки, че правителството взема "незабавни мерки за овладяване на ситуацията".

Как точно са причинени експлозиите засега не е ясно. За момента никой не е поел отговорност за актовете, но началникът на националната полиция Пуджутх Джаясундара е алармирал преди десетина дни службите си, че ислямистко движение на име "Нешънъл Таухид джамаат" (National Thowheed Jama'ath, NTJ) планира "самоубийствени атентати срещу важни църкви и Висшата индийска комисия".

НТД стана известна миналата година с оскверняването на будитстки статуи - будизмът е преобладаващата религия в Шри Ланка.

В страната с население от 21 милиона души живеят около 1,2 милиона католици. Будистите представляват около 70 процента от населението, 12 процента са хиндуисти, мюсюлманите са 10 процента, а 7 на сто са християни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар