Снимка: Automobili Pininfarina

Представете си кола, която е по-бърза от F-16 и стига от 0 до 100 км/ч за по-малко време от болид на F1. Към тези характеристики прибавете и задвижване само на ток и ще получите  Pininfarina Battista – най-мощната и луксозна електрическа кола, която е създавана в Италия. Поне според Top Gear.

Под капака си красивият италиански автомобил крие мощност от 1900 конски сили, като това му позволява не само да стигне 100 км/ч по-бързо от болид във Формула 1, но и преминава 290 км/ч по-бързо от F-16 и ще продължи да лети докато не стигне максималната си скорост от 350 км/ч.

Pininfarina Battista се захранва от 120 киловатова батерия и с едно зареждане може да измине около 450 километра.

Цената й никак не е скромна – красавицата  ще струва 2 милиона, но според компанията Battista тя ще донесе "удоволствие и лукс, без вина“ на своите собственици, първите от които, вече са поръчали своя автомобил.

Само 150  Pininfarina Battista ще бъдат произведени – по 50 за САЩ, Европа и Китай. Доставките им ще започнат през 2020 година.

Battista e по-позната като компания за автомобилен дизайн, отколкото за коли като цяло. Това е първият самостоятелен модел на марката, който обаче ще даде началото на още много. Той носи името на основателя на фирмата Бариста "Пини“ Фарина, който полага началото на Battista през 1930 година, а през 2020 г. дизайнерската фирма ще отпразнува своя 90-ти рожден ден.

Синът на Фарина – Серджо, който почина на 85 години през 2012 г., бе дизайнерът на едни от най-емблематичните коли в автомобилостроенето. Сред тях са Ferrari Testarossa, Ferrari Enzo и Ferrari Dino.

Сега компанията е в ръцете на внука на Серджо – Паоло, който прекарва десетилетия в правене на дизайн на автомобили за други компании.

"Дядо ми винаги казваше, че някой ден ще има самостоятелен модел кола Pininfarina“, споделя Паоло пред Top Gear.

Ако си мислите, че само защото Pininfarina Battista се задвижва от електричество, то тя няма да издава звук – грешите. Специален софтуер ще направи карането на колата още по-голямо удоволствие, като издава акустични звуци. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase