Снимка: БТА

Над 30 души са задържани при спецакцията срещу телефонните измамници, която бе проведена днес на територията на България и Румъния, обяви на пресконференция в Горна Оряховица зам. главният прокурор Иван Гешев.

Още по темата
По думите му става въпрос за най-голямата установена организирана престъпна група, занимаваща се с "ало" измами.

"Операцията е проведена на територията на София, Велико Търново и Румъния. В хода на акцията в България са задържани петима души, а в Румъния 28, като петима от тях са от най-високото йерархично ниво, включително и ръководителят на групата", допълни Иван Гешев, цитиран от "Фокус".

Останалите 23-ма, задържани на територията на Румъния, са т.нар. "въртачи" - хората, които непрекъснато са набирали различни телефонни номера в България.

Зам. главният прокурор поясни, че до специализираната операция се е стигнало след анализ, извършен от правителството, с участието на главния прокурор и МВР с цел повишаване ефективността на разбиването на телефонните измами. "Досега по една или друга причина работата беше сегментирана на отделни случаи на ниво "мулета" - задържани на територията на цялата страна. Голяма част от задържаните са български граждани от ромски произход", заяви Иван Гешев.

Той уточни, че към момента има доказателства, че задържаните са нанесли щети в размер над 2 млн. лв.

"Това е поминък за част от българското население. Задържаните български граждани от цигански произход са добре интегрирани в българското общество, видно от жилищата, които обитават, както и от луксозните коли, които ползват. Ако този стандарт се дължи на откраднатите спестени пари на българските възрастни хора и пенсионери, държавата, според мен, беше в немалка степен в дълг на тези хора. Време е да се направи нещо, а държавата може да направи много повече неща", посочи Гешев.

По думите му в страната има още подобни организирани престъпни групи, които са основно пет-шест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase