Снимка: Reuters

За някои британци, настъпването на Brexit без сключена сделка може да се сравни с идването на Апокалипсиса. Много мъже и жени са се превърнали в "запасяващи се за Brexit" - британци, които се страхуват от вероятността да изгубят достъпа си до любимите храни, напитки и лекарства.

Още по темата

Въпреки че европейските лидери дадоха още време на Великобритания, до 31 октомври, "препърите" не искат да рискуват. Те се подготвят за най-лошото. Питър, който не иска да ризкрива цялото си име, е един от тях. Той се е запасил достатъчно за да оцелее навлизането на страната му в пълен хаос. Своите продукти той държи в склад извън града. Всеки, който иска да отиде с него там, трябва да носи превръзка на очите, за да не запомни пътя до тайника му с храна.

Питър нямаше да се страхува толкова много, ако британският парламент не беше толкова нерешителен.

"Обичам Европа, но не и тоталитарния й начин на управление. За това гласувах да напуснем Европейския съюз", признава "препърът" пред Vice. Освен храна, той има палатка, две канута, изработени по негов дизайн и уреди за готвене, които да осигурят храна на повече хора.

Толкова много хора са уплашени от Brexit без сделка, че "препърството" се превръща в бизнес, особено за Джеймс Блейки, създател на организацията Emergency Food Storage.co.UK.

Неговата "Кутия със закуска Brexit" струва около 300 паунда. По думите му, вече е продал 600 такива пакета на британците. Тя може да нахрани един човек за 30 дни.

Но пред бизнеса му има една огромна пречка. 40% от клиентите му са само от Великобритания - пазар, който може да загуби скоро.

"Brexit всъщност е ужасна пречка за бизнеса ми, тъй като ще има проблем с доставките в цяла Европа. Но това е само временно. Ще страдаме малко, за да стане по-добре след това", казва Блейки пред Vice. Той също признава, че е гласува за напускането на Европейския съюз от Великобритания. И би го направил отново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase