Снимка: pixaBay

16-годишно момче в Япония е разследвано за продажби на уран и експлозиви онлайн, предаде „Индипендънт“.

Ученикът е обвинен в рафинирането на радиоактивния материал, както и за производството на вещество, използвно за направата на експлозиви - еритирол тетранитрат. Момчето е арестувано и разпитано от полицията в Токио заедно с още няколко души, които са купили уран от него.

Властите получават сигнал за продажба радиоактивното вещество в уебсайта Yahoo!, където уранът е рекламиран като “99,9% чист”. След проследяване на няколко от покупките, полицията обискира дома на ученика. Открито е радиоактивното вещество, както и “йелоукейк” – тип уранов концентрат.

Анализаторите успокояват, че момчето не е терорист, а любител химик, който е получил веществото при обработка на уранова руда.

Според местните власти неведнъж е имало опити на японски ученици да създадат отровният газ зарин. „Това не се случва за първи път.“

Откритият уранов концентрат е много ниско радиоактивен. Властите твърдят, че е почти невъзможно момчето да е успяло да произведе радиоактивен материал, който да се използва както трябва.
 

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 2 месеца

Само с химични познания няма как да пречисти уран до висока концентрация, та било и основно 238. Трябва доста оборудване.
Но щом е получил еритрол тетранитрат, означава че е имал добра основа. Хубавото на "пластелина" е че по-трудно се регистрира от детектори и е "по-гъвкав" за приложни цели.

6

Анонимен

преди 2 месеца

Ако всеки можеше да рафинира уран до 99,9% чистота, светът досега да е свършил няколко пъти...

5

2

преди 2 месеца

Ами лично го приех.
Българин съм.
Прави ми впечатление, когато някоя такава анонимна от_репка ме ругае и плюе целодневно.
Та ти искам обяснение.
Защо го правиш?
пари ли заработваш?
Друго обяснение нямам.
не помня да съм ти правил нещо лошо.
Защо ме ругаеш и плюеш целодневно?
Това е въпросът ми към тебе.