Снимка: БТА

Опозицията в Сърбия излезе на нов протест "Всички като един – 1 от 5 милиона“. Недоволните настояват за оставката на президента Александър Вучич. На протеста са дошли хора от цяла Сърбия, предава телевизионният македонски канал „21 ТВ“.

„Време е да застанем и да се борим за съвременна и модерна държава. Седем години срам, управляват най-лошите и най-некомпетентните, седем години си правят собствено риалити шоу“, каза студентът Стефан Новакович.

Днес опозицията прочете исканията, отправени до властите. Те настояват за създаване на съвместна комисия, която да дефинира условията за честни избори, както и избора на нов състав на регулаторния орган за електронните медии, както и избор на технически и редакционен екип на Радио и телевизия Сърбия и Радио-телевизия Войводина.

На площада пред Скупщината беше издигната трибуна. Пред нея имаше и огромен плакат, на който пишеше: “Слобо приключи в Хага, а ти директно под земята”.

Недоволстващите граждани поискаха още оставките на премиерката на Ана Бърнабич и на шефката на Скупщината Мая Гойкович, назначаване на преходно правителство, провеждане на честни парламентарни избори в рамките на 6 до 9 месеца, премахване на цензурата върху медиите и спирането на насилието срещу критиците на режима.

В демонстрацията участваха граждани от всички възрасти, но преобладаваха младите хора на около 20-30 години, които заявиха, че не желаят да живеят повече под режима на Вучич и да напускат страната. За 7 години, откакто той е на власт, от Сърбия са избягали над 320 000 души.

От своя страна, президентът Александър Вучич тази сутрин каза по Пинк ТВ, че не очаква нещо драматично да се случи по време на днешните протести, но категорично заяви, че всяка бруталност ще бъде санкционирана.

"Мисля, че това говори за тяхната характеристика, която е диктаторска. Сега, когато нямат цялата власт и сила в ръцете си, онези, които демократично управляват страната, са наричани автократични владетели. Тръгнат ли към насилие, те ще бъдат спрени“, заяви сръбският президент.

След изказвания от сцената, демонстрантите, водени от опозиционни лидери, продължиха да маршируват по улиците на Белград. Мерките за сигурност в Белград са на най-високо ниво, съобщава "Фокус".

Голям брой полицейски служители бяха разположени около и вътре в Народното събрание като превантивна мярка срещу възможно нахлуване на опозицията и протестиращите в тази институция. Входът на Скупщината беше преграден от плътен полицейски кордон

Масовите протести започнаха преди 4 месеца след побоя на лидера на левицата Борко Стефанович. Оттогава всеки петък и всяка събота в над 50 града на Сърбия се провеждат демонстрации под мотото “1 от 5 милиона”. Наименованието дойде след заплахата на Вучич, че няма да изпълни нито едно искане на опозицията, дори по улиците на страната да излязат 5 милиона протестиращи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase