Снимка: архив, Reuters

Недопустимо отношение към децата от Балетната академия към Виенската държавна опера – разкритието за това прави седмичникът "Фалтер", цитиран от електронните издания на всекидневниците.

Вестникът публикува изявления на учителка от академията, според която децата са "жертва на авторитарни насилствени и опасни методи на обучение", предаде БТА. Спектърът се простира от унижения, насилие и стига до сексуални посегателства. Ученичките били тласкани към булимия и анорексия.

От месеци Виенската прокуратура, специализирана за борба с престъпления срещу деца и подрастващи, се занимава по случая. "Всъщност трябваше веднага да затворим учебното заведение", е заявил служител от прокуратурата.

Част от обвиненията са срещу една от преподавателките, която е упражнявала физическо и психическо насилие срещу курсистките. Освен това бивш възпитаник на академията е обвинил свой преподавател в сексуален тормоз. След представяне на съответния протокол учителят е бил уволнен и срещу него е заведено следствие.

Директорът на операта Доминик Мейер заяви пред вестник "Фалтер", че е потресен от случая и ще съдейства на органите за разкриване на всички нередности в академията. Виенската опера е представила материалите по случая на прокуратурата.

Вестниците цитират изявления на бивши възпитаници на академията, според които отношението е като към роби, а възпитателните методи както в деветнадесети век.

В официално съобщение на Виенската държавна опера за пресата се казва: "Изразяваме пълното си съчувствие към ученичките и учениците, станали жертва на физически и психически посегателства. Не приемаме никаква форма на посегателство, физическо или психическо, грубости, незачитане и злоупотреби от позицията на силата."

Скандалът хвърля сянка върху тържествата по случай 150-годишния юбилей на Виенската държавна опера, които ще се състоят през май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase