Снимка: Pixabay

Ситуацията в Турция след последните местни избори е изключително тежка и не се знае докъде ще стигне тя. Основният залог в нея е вотът в Истанбул, тъй като именно там се генерират над 30% от брутния вътрешен продукт на страната. Окончателна загуба на управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайп Ердоган в общината носи възможност от нова бежанска вълна, насочена към Европа, тъй като би увеличила гнева на лидера към Запада, към САЩ. Това каза арабистът Владимир Чуков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Историята на Турция показва, че важно е не да спечелиш изборите, а дали ще получиш признание, че си спечелил вота. Анкара е столицата, но Истанбул определя кой е силният човек в съвременна Турция“.

Гостът посочи, че към момента тече повторно преброяване на гласовете в някои общини, като Истанбул е част от тях. Чуков отбеляза и кои са основните притеснения на Ердоган от загубата на бизнес центъра в страната.

„Връщайки лентата с 25 години назад, сегашният лидер на Турция също започна управлението си от Истанбул и практически вече четвърт век той е човекът-държава. Проблемът е, че Ердоган счита, че ако Екрем Имамоглу – основният опозиционен кандидат на местните избори, стане кмет на Истанбул, нещата може да се повторят и на президентските избори през 2023 г. той ще има един много силен опонент, вече управлявал 15 млн. от населението на Турция“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase