Снимка: БТА

Официалните резултати след първия тур на президентските избори в Украйна сочат, че комикът Володимир Зеленски категорично води надпреварата.

Централната избирателна комисия (ЦИК) на Украйна официално насрочи втория тур за 21 април, предадоха ТАСС и ДПА.

Комикът Володимир Зеленски категорично спечели първия тур - според официалните резултати той е събрал 30,24 процента от гласовете.

Още по темата

На балотажа Зеленски ще се изправи срещу настоящия президент Петро Порошенко, който е спечелил 15,95 процента от гласовете на първия тур, припомня БТА.

Избирателната активност при гласуването на 31 март е била 62,8 процента.

Порошенко покани Зеленски на дебати преди втория тур, които да се проведат на стадион "Олимпийски" в Киев на 14 април.

"На 14 април - следващата неделя, го очаквам за провеждане на дебати. Мисля, че 19 или 20 ч. ще бъде оптималното време", каза президентът в интервю за телевизионния канал "Украйна".

Първоначално се очакваше дебатите между двамата да бъдат на 19 април.

Зеленски заяви в интервю за същия канал, че ако бъде избран за президент, ще се постарае колкото се може по-скоро да постигне действително прекратяване на огъня в Източна Украйна.

Той също така обеща да запази курса на Украйна към НАТО и Европейския съюз.

Коментари Напиши коментар

22

Che Go bara

преди 1 година

Лакеите от тиквенюгенд пак се обаждат , сипаха ли ви пумийка в намалените кофички за кисело мляко , почвайте да грухкате като Плевелчето повтаряйте грух , грух този е популист , една лъжа повторена 100 пъти става истина ... да популист е и да Украйна ще има нов президент не послушко и апаратчик клонинг на други лидери в региона , тоя Порошенко съсипа държавата им в по кратък експеримент по на юг дори

21

чем пахнет

преди 1 година

Когато Путин почне да се радва на избора на чужд президент, веднага ми замирисва на руска намеса. Понеже такива държавни глави правят завой към Русия, сякаш не народът им, а Москва ги е избирала. Както се казва - у Шпака магнитофон, у посла медальон... Меня терзают смутные сомнения.

20

мирише ми на провал

преди 1 година

Много оскъдно инфо за програмата на Зеленски. Доколкото разбирам, опитва се да изостави Крим и да преговаря за Донбас. Слаба работа. Отстъпи ли за Крим, толкова ще е ползата и за Донбас. Украинците били уморени от война? Как па руснаците не се измориха да воюват и да слагат ръка на чужди територии! Отстъпиш ли на руснака, чакай нова руска агресия! Лош сигнал е готовността на Путин да преговаря с комика. Путин не говори, ако не е на неговата.