Снимка: Reuters

Най-голямата опозиционна коалиция в Полша започна днес своята кампания за изборите за Европейски парламент следващия месец, като предупреди, че управляващата евроскептична партия "Право и справедливост" може в крайна сметка да извади страната от Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Повечето поляци подкрепят оставането в ЕС, а "Право и справедливост" никога не е призовавала за излизане на Полша от общността. Според опозицията обаче острата реторика на партията срещу ЕС и поредицата спорове с Брюксел правят евентуално излизане на Полша по-близко.

Лидерите на опозиционната Европейска коалиция заявиха, че гласуването за Европейски парламент през май представлява сериозен избор за бъдещето на страната.

"Предстои голям избор: или силна, богата, демократична Полша в силна Европа, или това, което виждаме днес - партийна държава, която е напът да напусне ЕС", каза Гжегож Схетина, който оглавява центристката партия "Гражданска платформа", участваща в Европейската коалиция.

"Предстоят ни избори за Европейски парламент, които са най-важните избори от 1989 г. Сега залогът е още по-голям", каза той на конференция на опозиционната коалиция, имайки предвид изборите преди 30 години, белязали връщането на демокрацията, пише БТА.

Проучване на общественото мнение този месец показа, че 88 процента от поляците биха гласували против излизане от ЕС, ако в Полша бъде произведен референдум като този във Великобритания за членството в общността.

Социологически данни прогнозират подкрепа от 39 процента за "Право и справедливост" на европейските избори срещу 36,5 процента за Европейската коалиция.

 

Коментари Напиши коментар

17

La France

преди 2 месеца

Полша все повече се лyмпенизира и отдалечава от ЕС. Управляващите се месят в съдебната система, уволняват съдии и назначават свои верни на правителството калинки. Медиите също са под контрола им. И тези някога служиха за пример на източноевропейците. Какво падение. Яхнал ги е един картoф, който плюе по ръката която го храни (ЕС). Европейския Ердоган. Макрон им го каза: поляците заслужават по-добро.

16

Слава на Полша

преди 2 месеца

Поляците са пичове и си знаят интереса. Здраво са стъпили на земята: искат да са част от ЕС, но и не се дyпят на евробюрократите, не приемат "бежанци" срещу потупване по рамото. Отдавна скъсаха с комунизма, там няма руски партии. Силни стратегически връзки със САЩ. Резултатите са видими: 5% ръст на бвп, ниска безработица, силен износ, вдигане на заплати и пенсии, развиват се бързо във всичко. До няколко години кoмунета като италианците ще им дишат прахта. Вече задминаха Португалия и Гърция.

15

Анонимен

преди 2 месеца

Имайте предвид че първото съпротивително движение в Източния блок против комунизма е гoрянското. За тези които не знаят кои са горяните да прочетат. В България контрола е бил много по-силен отколкото в Централна Европа.. Поляците успяха да запазят някаква форма на частна собственост, докато тук де-факто си бяхме част от СССР със 100% национализация и планова икономика. Последиците са видими до ден днешен както у нас така и във всяка бивша република на СССР.