Снимка: архив "Булфото"

Икономия от 24 лева погубва пациент преди 4 години в Университетската болница по ортопедия в Горна баня, съобщиха от Българската асоциация за закрила на пациентите, пише Монитор.

Още по темата

Роднините водят тежки дела заради смъртта на 41-годишния Деян Тутов.

Пациентът е бил хоспитализиран в болницата за планова операция за отстраняване на образувание на лявото коляно. Един от докторите обяснява на него и близките му, че интервенцията не е сложна.

Но настъпили усложнения – Деян Тутов е имал разширени вени, които били много дълбоки и не се виждали. Лекарите не направили на пациента ангиографско изследване, не му вливат и нискомолекулярен хепарин, който е антисъсирващо средство. След операцията Туртов умира.

Горнобанските лекари разказват пред агенцията по медицински одит, че пациентът е починал вследствие на радост от изписването, което шокирало близките. 

Повече от четири години роднините на Туртов и Българската асоциация за закрила на пациентите водят дела срещу лечебното заведение.

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 3 години

До сиктиратисМоже би в твоя малък балон нема да стане...

21

Анонимен

преди 3 години

Освен очерняне на горнобанската болница друго по същество няма. Да не са решили да я закриват гербавите и сега да подгряват масите?

20

Drake

преди 3 години

Тези лекари много добре знаят, че при операции надолу от таза и особено при разширени вени вероятноста за емболия е огромна. Затова се слага хепарин и дренажи и се държи пациента няколко дни в интензивното отделение. При всички мерки пак не е сигурно. Обикновено се атакува тромба чрез изсмукване, разбиване или генерална гръдна операция. Навсякъде обаче ръгат само хепарина и ако оцелееш. Мислех, че поне в София е различно