Зоран Заев и Алексис Ципрас. Снимка: Reuters

В писмо до Норвежкия нобелов комитет трийсет и трима евродепутати подкрепят номинацията на премиерите на Гърция и Република Северна Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев за Нобелова награда за мир, съобщи АНА-МПА.

Двамата премиери бяха номинирани официално в края на януари от лауреатката на Нобелова награда за мир за 2015 г. Уидед Бушамауи заради сключването на Преспанското споразумение, което се определя като "модел на мирни и конструктивни решения на двустранни и многостранни разногласия между съседни държави, които могат да служат за пример на Балканите и в по-широкия регион".

Още по темата

Трийсет и тримата евродепутати, подкрепили номинацията на Ципрас и Заев, са от целия политически спектър освен крайната десница. Те принадлежат към шест политически групи в Европейския парламент - Европейската обединена левица, Партията на европейските социалисти, Зелените, Европейската народна партия, Европейските консерватори и реформисти и Алианса на либералите и демократите за Европа, пише БТА.

В писмото си до Нобеловия комитет, публикувано от гръцката агенция АНА-МПА, се казва, че "за първи път подобно безпрецедентно споразумение е постигнато в региона на Балканите (...) Кандидатурата им за Нобеловата награда изпраща до всички посланието, че смелостта и прогресивната мисъл отвъд националните граници трябва да бъдат възнаградени".

Според информациите инициативата за писмото на евродепутатите принадлежи на заместник-председателя на Европарламента и депутат от СИРИЗА Димитрис Пападимулис и на германския евродепутат Кнут Флекенщайн, последовател на големия социалдемократ и канцлер на Федерална република Германия Вили Бранд, който получи Нобеловата награда за мир през 1971 г. за усилията си за развитие на отношенията с тогавашната Германска демократична република и останалите страни от Източния блок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase