Снимка: Reuters

НАСА и Европейската космическа агенция търсят хора, които са готови да лежатв продължение на 60 дни срещу 18 500 долара, разказва bTV.

Целта на експеримента е да се види как продължителното пътуване в Космоса може да повлияе на човешкото тяло. 

Оказва сe, че заради липса на гравитация кръвта в човешкото тяло вече няма да се разпределя равномерно и така крайниците - ръце и крака ще останат с по-малко кръв, докато главата ще се пълни с повече течност. Така с резултатите от изледването НАСА и ЕСА ще разберат как продължителната безтегловност ще се отрази на  бъдещите космически изследователи. 

Късметлиите ще бъдат общо 24-ма, а условията за кандидатстване са да бъдат на възраст между 24 и 55 години, да са здрави и да говорят немски език.  Те ще заминат за Германия, където ще бъдат подложени на редица тестове. Общата продълxителност на опита ще бъде 89 дни, а 60 от тях хората трябва да прекарат в легнало положение. 

Участниците ще бъдат разделени на две групи. Едната група ще се върти в центрофуга, симулираща гравитация. Така учените ще разберат дали има разлика при симулирането  на гравитация или не върху човешкото тяло.

Краката им ще бъдат на по-голяма височина от главата през всичките 60 дни на експеримента.  Изследователите пък ще задават на участниците различни интелектуални и  физически задачи, които те да извършват в тази поза.

Огромен екип от учени, терапевти, както и нутриционист, който да подготвя менюто им,  са ангажирани с грижа за участниците . 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase