Един от нападателите в Нова Зеландия е излъчвал на живо атаката във Facebook, убивайки десетки хора в джамия в Крайстчърч.

Още по темата

По последна информация 40 души са загинали при стрелбата в Крайстчърч. Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн нарече убийствата "терористична атака". Ранени са най-малко 48 души, сред тях и деца.

Нападателят е заснел в 16-минутно видео атаката. То е било видимо в страницата на Брентът Тарант във Facebook, но е свалено от социалната мрежа.

От кадрите става ясно, че е снимал с екшън камера. Мъжът е в специално облекло и кара към джамията "Ал Нур" в центъра на града. След това той паркира и взима оръжието си и влиза в джамията.

Във видеото се вижда, че в колата си той пренася редица оръжия.

Вижда се още, че мъжът прекарва няколко минути в джамията и презарежда пушката си няколко пъти. В един момент той излиза от джамията и отива до колата си, за да смени оръжието. Тогава стреля по хора по улицата, а след това се връща отново и систематично почва да стреля по хората.

После напуска, застрелва минувач и бяга с колата си.

От полицията в Нова Зеландия заявиха, че работят по свалянето на кадрите.

Властите повишиха нивото на опасност за страната от ниско във високо. Четирима души са арестувани, сред тях една жена и един австралиец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase