В сирийското семейство на Амин* винаги цари веселие, но това не винаги е било така.

Семейството е избягало през 2007 г. в Германия от режима на Башар Асад.

"В Сирия трябваше да отида на военна служба, ето защо там за мен е опасно", казва Амин пред Deutsche Welle и пояснява, че в Сирия дезертьорство се наказва със затвор.

Амин се е нагледал на насилие в родния си град Деир ез-Зор. Да гледа кадри от Сирия възражда спомените му.

"Пред очите ми е... гледах как загиват деца, когато бомбите падаха върху Деиз ез-Зор. Спомням си как вадехме децата изпод развалините и за ужасните мигове, когато прелитаха бомбардировачи, а децата ми се криеха в гардероба или под стълбата", казва той пред Deutsche Welle.

Споделя с болка, че децата му са преживели много ужаси.

Пред германските власти обаче Амин не може да представи повиквателната си и твърди, че я е загубил по време на бягството. Затова и молбата му за получаване на бежански статут е отхвърлена, но пък Германия ще позволи на семейството да остане в страната, докато в Сирия не бъдат прекратени военни действия.

Има обаче друга спънка - трябва да подадат молби в сирийското посолство за издаване на паспорти, тъй като само така могат да получат германски документи. А Амин не иска да стъпи там, защото е издирван в Сирия за дезертьорство и се страхува за своя живот и този на семейството си.

 

Коментари Напиши коментар

20

Гepманистaн Убepалec

преди 2 месеца

Гледам заглавието и си мисля - е тва сигурно е вечерната пропагандна статия на дойчевеле. Влизам - гледам - дойчевеле.
Оставена тук за вечерта за кликбайт.
Също както статията която ще плеснат по аналнооралните въпроси на мишето.
Кликбайт и импресии. и пропаганда. Ама имам як адблокер - нищо не минава.

19

копирам-поставям

преди 2 месеца

В Германия имаше Скандал в Федералната служба за миграция и бежанци , тоест как притикват набързо и ги регистрират без да ги проверяват професионално , който знае немски гугъл е пулно с новини на немски , иначе тука пак копирано от сайта на Доче вел.............хахаха

18

Мишо

преди 2 месеца

Значи човека нарушава закона на държавата в която живее и след това вие НАГЛО пишете, че е репресиран! ВИЕ СТЕ ПО ДОЛНИ ОТ НАЙ-ДОЛНОТО ЛЕКЕ!
Аго днес вБългария има война всеки ще трябва да испълни своя воински дълг.