Снимки: Reuters

В джоба на почти всеки почитател на Apple вече има по едни AirPods – безжичните малки слушалки на компанията, които трябва да ни спасят от удушаващите кабели. Но не плащаме ли висока цена за удобството, да не се оплитаме в жици на път за работа или докато се разхождаме по улицата?

Според доклад на Обединените нации и Световната здравна организация, AirPods, както и редица други безжични технологии водят до рак. Близо 250 експерти са подписали петиция за повишаване на ограниченията за устройствата, които излъчват радиочестотна  радиация.

Тъй като AirPods влизат дълбоко в ушите, според учените, те представляват най-голям проблем. Те правят уязвими чувствителните органи на слуховия апарат, като ги излагат на директна радиочестотна радиация. А от там, вълните отиват директно в мозъка и предизвикват злокачествени образувания.

Все още не може да бъде напълно доказано, че определени устройства влияят на човека, но при изследванията върху мишки, се оказва, че безжичните технологии могат да бъдат свързани с развиването на ракови клетки. Още по-плашещо е, че в някои от случаите, опасната радиация е в степени по-ниска от тази, която е максимално допустима според здравните и федерални организации.

Само през 2018 година, Apple са продали близо 28 млн. от малките си бели слушалки, а през 2017 – 17 милиона. Сега, в процес на изработка е новият модел, който ще заложи на още по-чист звук и ще привлече още повече хора.

Но, може би, не само музиката бива вкарвана в главата ти чрез тях.

Слушалките се свързват с телефона чрез bluetooth – популярният метод за безжично свързване на малки разстояния. Той оперира чрез ниско-честотни радио вълни.

Най-популярният и добре познат риск от радиовълните е изгарянето, тъй като във високи нива, те започват да повишават температурата си. 

Когато са изложени на тази радиация, животните все по-често започват да страдат от репродуктивни, неврологични и генетични увреждания. Тези форми на енергия са достатъчно силни, че да „разклатят“ атома, но не и да променят цялостната му структура.

Още миналата година, подобно изследване, което твърди, че радиовълните причиняват рак, е публикувано от Националния здравен институт. Агенцията по изследване на рака също включи електромагнитните полета в списъка си с възможни канцерогени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase