Снимка: bgonair.bg

Днес светът отбелязва три трагични годишнини. На този ден Испания си спомня жестоките атентати в Мадрид, а Германия масовото убийство в училище в град Виненден. Япония отбелязва осмата годишнина от земетресението с магнитуд 9 и последвалото го катастрофално цунами в префектура Фукушима.

Стихията от 11 март 2011 г. в Япония отне живота на над 18 хил души. Бедствията предизвикаха ядрена катастрофа в атомната централа Фукушима, която беше най-тежката след тази в Чернобил през 1986 г. Заради силно засегнатите ядрени реактори, в околната среда бяха изхвърлени радиоактивни вещества. А стотици хиляди хора бяха принудени да напуснат домовете си.

Трагедията предизвика дебати в много страни по света за сигурността в използването на ядрена енергетика. Въпреки това Япония разполага с 39 ядрени реактора, 9 от които работят и в момента.

Ден на траур и в Испания - отдават почит на жертвите на атентатите в Мадрид, извършени през 2004 г. В ранните часове на деня серия от мощни взривове избухнаха в 4 влака. Експлозиите убиха 191 души от 17 страни, сред които и четирима български граждани. Над 1800 души бяха ранени, десетки останаха инвалиди.

Това беше най-големият терористичен атентат в Испания и втори по брой на жертвите в Европа. Отговорност за атаката пое Ал-Кайда. По-късно стана ясно, че планът на терористите бил четирите влака да се взривят, когато се засекат на централната гара в Мадрид. А целта - да убият хиляди.

Германия пък днес си спомня за загиналите при масовата стрелба в училище в град Виненден. Преди 10 години 17-годишно момче застреля 16 души в бившата си гимназия. След това нападателят се самоуби. Трагичната годишнина поднови дебатите в страната за законите за контрол на огнестрелните оръжия, които вече са по-строги, припомня Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase