Снимка: Pixabay

България трябва задължително да "хване последния влак“ и да се присъедини към валутния механизъм ERM II, а след това и към еврозоната. Това каза Никола Янков, упр. съдружник и председател на Съвета на директорите в Експат Кепитъл, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според госта след европейските избори през май ще се създаде една нова Европейска комисия, която няма да е толкова положително настроена към страната ни.

„До края на 2019 г. ще има нов борд на Европейската централна банка, който може съвсем да ограничи възможността за членство на страна като България в механизма ERM II и в еврозоната“.

От приемането на страната ни към еврозоната изцяло зависи мястото ѝ в Европа, подчерта Янков.

„Исторически най-големият риск от Втората Световна война насам е България да изпадне от ядрото на Европа за дълго. Еврозоната е някаква гаранция все пак, че сме там“.

Гостът коментира и мястото на България на световната политическа карта. Според него от съществена важност е всички руски проекти у нас да бъдат прекратени.

„Настоящата политика на САЩ очертава разделителни линии на световната карта и се опитва да отдели Щатите като еднополюсен гигант. Така всички останали страни се оказват в позиция, в която трябва да избират дали да са със или против САЩ. Ние трябва да сме с тях“.

Американците вече направиха показно с действията си спрямо Турция как за няколко месеца може да се разруши икономиката на една държава, която традиционно беше техен партньор, но реши да се обърне към Русия и президента Владимир Путин, изтъкна Янков.

Гостът коментира и подготовката на финансовия сектор у нас за предстоящата раздяла между Великобритания и ЕС.

“България не води двустранни преговори с Великобритания за взаимно признаване на услугите от финансовия сектор. При това положение ще се разчита на меморандум, подписан между Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA) и британския финансов регулатор... Този мемурандум обаче е по-скоро за разбирателство, за момента няма законова сила“.

Участниците във финансовия сектор във Великобритания са абсолютно готови за всякакъв сценарий за Brexit, каза още Янков. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Коментари Напиши коментар

44

бай Ван

преди 2 години

Ако еврото беше толкова удачно Великобритания нямаше да напуска ЕС. И въобще откакто е създадено еврото печелившите да само Германия и Холандия.Ако това ви устройва, всички други са губещите. За справка Института по международна политика в Райхсбург излезе с изследване по въпроса миналия месец.Така че БГ управляващите да не бързат с неграмотните си напъни да баламосват хората преди избори, да няма случки.

43

Така ли?

преди 2 години

И защо, нима Британия,Чехия,Швеция, Дания, Швейцария, Унгария да са зле?Какъв е този напън за еврото, който иска и сега си обменя, къде и какъв е проблемът да запазим националните си валути, резерви и злато в БГ (ако ги има, и са в БГ). Желязната Лейди със зъби и нокти отстояваше националната валута на Британия, или тя не е имала добри икономически съветници?Същата пропаганда и при приема ни в НАТО, от които полза никаква, но плащаме ЕДИН МИЛИАРД и четиристотин милиона годишно.

42

Анонимен

преди 2 години

До :):)Датската крона е във валутен борд с Еврото, но те за разлика от нас, може да направят "твърд брекзит" и пак да има 12 пъти нашите заплати. А Полша много им знае устата, но са по-пръснати и от българите.