Снимка: pixabay.com

От шест големи европейски държави, Франция е тази с най-гневното общество според допитване, извършено също в Германия, Испания, Италия, Австрия и Полша, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Допитването, представено днес, два месеца и половина преди изборите за Европейски парламент, показва, че 87 от французите таят "негативни" чувства, сравнени с 86 процента от испанците, 67 процента от поляците, 63 процента от италианците и 61 процента от германците.

Около 49 процента от французите са гневни, отвратени или уплашени; 39 процента искат радикална промяна; 81 процента мислят, че елитите са срещу тях, показват резултатите от проучването.

Чувствата срещу системата са по-силни във Франция през последните месеци и тяхно изражение са протести като тези на "жълтите жилетки".

Във Франция има също най-голям дял на хора, които подкрепят напускане на ЕС - 17 на сто. В Австрия привържениците на напускане са 13 на сто, в Германия - 11 на сто, в Италия - 8 на сто, а в Полша и Испания - по седем процента.

За Европейския съюз като цяло допитването прогнозира изборни загуби през май за десноцентристката Европейска народна партия, социалдемократите и зелените, както и по-добро представяне на евроскептиците и десните.

Проучването е извършено от консорциум от европейски изследователски институти от Италия, Германия, Франция, Испания и Полша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase