снимка: Pixabay

Психологическа подготовка за отрицателни лихвени проценти при депозитите или сериозно предложение? От страна на Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) се чува идея, която би могла да доведе до това да имаме две цени по супермаркетите в еврозоната: по-високата цена при плащане в брой, а по-ниската – за картовите плащания.

Немислимо? Ни най-малко. Забавянето на икономиката причинява значителни опасения на централните банки с нулеви или дори отрицателни лихвени проценти. Ще бъде ли ефективно в бъдеще ново понижение на лихвите, далеч в отрицателната територия? Тъй като отрицателният лихвен процент при рефинансиране на централната банка, си има лимит - разходите за държане на паричните средства в брой.

Клиентите могат да превърнат запазването на стойността си в кеш, ако „таксата за задържане“ в банките стане твърде висока. Тук обаче има транспортни разходи, разходи за сигурност и застрахователни разходи. Базовият лихвен процент от минус 0,4%, наложен от ЕЦБ и някои финансови институции, изглежда е достигнал своя праг, тъй като някои банки и богати частни клиенти вече натрупват значителни парични средства в брой, пише в свой анализ за Die Welt Дирк Майер, професор по икономика в Helmut-Schmidt-Bundeswehr-Universität в Хамбург.

Ето защо находчивите икономисти от МВФ и ЕЦБ наскоро представиха идеята си за облагане със специален данък на паричните средства в брой. Иначе казано - те предлагат евро в брой и евро в електронни пари като две валути с фиксиран валутен курс. Паричните средства в евро ще бъдат девалвирани в размер на отрицателния лихвен процент спрямо номинала в евро.

Ако например основният лихвен процент е минус три процента, банкнотите и монетите ще струват годишно с три процента по-малко от електронните пари. Задържането на обезценени парични средства ще бъде също толкова (не) привлекателно като депозита по разплащателната сметка с отрицателна лихва. Това би пречило на притежателя на евро в брой да избегне алтернативата от квазинационализация, а ЕЦБ ще има място за маневриране.

Де факто става дума за две паралелни евро валути. Валутната реформа ще трябва да бъде приета единодушно при изменение на договорите на ЕС, което в някои страни обаче може да срещне съпротива. От този момент нататък е-еврото ще доминира като аритметична единица. Еврогражданинът вероятно ще намира само електронната цена в етикетите на стоките по време на ежедневното пазаруване.

Целия анализ четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

 

 

Коментари Напиши коментар

75

марко

преди 3 години

Тия дето говорят на иврит си евали макята!!!

74

Анонимен

преди 3 години

официален опит да отнемат независимостта на хората,като им отнемат парите(задължително в банки)или им обезценят спестяванията извън банките,опит за масов контрол и отнемане на финансовата независимост извън банковата система.Това е грозна форма за финансово робство спрямо хората

73

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 68"Просто самите търговци даже организират томболи за клиентите плащащи с карта, за да намалят плащането в брой."А ти просто забравяш че банките вземат процент от всяка картова транзакция. От 1.5% до 4% т.е. банката започва да живее на гърба на търговеца. Това неминуемо довежда увеличение на цените със същия процент с който банките цакат търговеца. Другият проблем е че дребният бизнес плаща по-висок процент на банката отколкото едрия бизнес, т.е. това е пряк път за монопол.