Снимка: BBC

Глобалното затопляне е нож с две остриета за археолозите в Норвегия. Тяхната работа обаче се различава от тази на останалите търсачи на антики – те не трябва да копаят, а просто да изчакат леда от глетчерите да се разтопи.

От топлото лято на 2006 г. близо 3000 артефакта са се появили в района на Оплан. Сред тях са туника от Желязната епоха, стрела на 1500 години и обувка на 3400 години.

Тяхното откриване, документиране и прибиране в музеите става благодарение на програмата "Тайните на леда“. Доброволците към нея просто обикалят местата, където леда се топи и прибират нещата, които някога са били изгубени там.

С повишаването на температурите заради глобалното затопляне се отваря и повече работа за археолозите, които откриват все по-впечатляващи неща. Но бързото превръщане на леда във вода представлява и опасност, защото голяма част от антиките могат да попаднат в морето и никога повече да не бъдат открити.

"Глетчерите се топят страшно бързо заради повишаващите се температури, по-малкото сняг и повечето дъжд. По този начин те разкриват артефакти, които са били на безопасно място под леда в продължение на векове и дори хилядолетия“, обяснява Вибке Мартенс, археолог от местния културен институт.

"Веднага щом предметите са изложени на кислород и слънчева светлина, те започват да се разпадат“, допълва тя.  Това е другият проблем, пред който са изправени археолозите заради бързото топене на леда. Те не могат да насмогнат да прибират новите находки и те постепенно изчезват.

"С бързото топене на глетчерите се топи и нашата история“, казва Ларс Пило, директор на организацията "Тайните на леда“. 

Според него, най-голямата им цел е да открият още една "ледена мумия“ подобна на тази от Алпите, открита през 1991 година. Ала не е сигурен колко  ще може да издържи един такъв артефакт под лъчите на слънцето. За това в музея археолозите държат спешен "комплект за ледена мумия“, който да се използва за транспортиране на евентуално тяло.

Работата на експертите ще продължи, докато все още има лед. Но прогнозите не са никак позитивни. Проучвания показват, че е възможно той да изчезне напълно до края на десетилетието.

"Ситуацията е наистина притеснителна. Постоянно губим поне по 100 артефакта на година в Норвегия. Изчезват цели градове. Не можем да позволим на такава голяма част от историята да държавата ни да изчезне“, обяснява Пило.

Подобна е ситуацията на Северния полярен кръг. Някога той е бил перфектното място за съхранение на древни артефакти, но през последните години температурите там се покачват два пъти по-бързо от тези в останалата част на света.

През 2018 година, проучване показва, че там има запазени близо 180 хил. градове с църкви, гробища и рибарски селища, като най-старият е от Каменната епоха. По-голямата част от тях са заплашени от разрушение.

Няколко археологически града в Аляска вече са напълно заличени заради честите бури и покачването на морското равнище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase