СНимка:

Опасни ли са дизеловите автомобили и каква е причината Европа да въведе строги забрани за тяхното използване? Опасни ли за хората тези коли?

Според италианско проучване по-голямата част от изнесените дизелови автомобили към България са над 10-годишна възраст. То твърди, че от чужбина към страната ни поттеглят около 30% от дизеловите автомобили.

Темата коментираха пред Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на Асоциацията на вносителите на автомобили Цветелина Цанева и председателят на УС на Асоциацията на автомобилните производители Александър Миланов.

"Българинът иска да си купи кола за 5000 лева, но няма как за тези пари да получи високо качество", обясни в предаването "Директно" Цветелина Цанева. Според нея масово у нас се карат коли на възраст над 10 години.

Тя обясни, че за миналата година около 320 000 са новите регистрации на автомобили, от тях 36 000 са новите. "Това  означава, че на всеки един нов автомобил се продават 9 употребявани. 185 000 са дизеловите автомобили и това е основното търсене", обясни Цанева.

По думите й техническото оборудването в пунктовете на КАТ "е под всякаква критика".

Председателят на УС на Асоциацията на автомобилните производители Александър Миланов коментира, че ако един автомобил е поддържан, той не е опасен за хората. Той допълни, че съвременните автомобили пречистват почти всички газове, докато по-старите коли не отговарят на редица изисквания.

В репортаж по темата Bulgaria ON AIR потърси гледните точки на собственици на стари и нови коли и на опитни шофьори и търговци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase