Снимка: архив, Ройтерс

Властите в Гърция съставят актове на българи с вили и преместваеми обекти в районите на Миродато, Мандра и Авдира под претекст, че са незаконни.

Поне 200 българи имат имоти в трите селища в района на Ксанти. Глобите варират от 15 до 150 хил. евро в зависимост от големината на обекта и строителните материали, които са използвани, пише "24 часа".

"Съставен ми е акт за 93 хил. евро. Двете постройки, които имам, са изцяло от дърво, малко желязо и гипсокартон. Няма една тухла и бетон. Имам разрешително и печат от архитект в Ксанти за строежа.

След като го приключих, дойдоха полицаи и сложиха белезници на мен и на 8 приятели, които ми помагаха в строежа, и ни закараха в ареста в Ксанти. Държаха ни 3 часа. След като ни пуснаха, на мен и на сина ми съставиха глоби за незаконно строителство от по 5 хил. евро. Обжалвам ги и водя дела”, разказва Севдалин Гюнелиев от Златоград.

“Четири месеца съм строил. Вложил съм към 200 хил. лв. Всеки ден минаваше полиция покрай строежа и нямаше забележки. Едва като завърших, започнаха проблемите. Всичко съм съгласувал с властите в Гърция”, добавя той.

“Има много голямо увеличение на глобите - преди бяха 30% от 600 евро/кв. м, а сега са 100% от 600 евро/кв. м. И всяка година след това плащаш 300 евро/кв. м глоба затова, че продължава да ти седи незаконната къща на мястото. Може само каравана или кемпер.

При 100 кв. м постройка плащаш 60 000 евро глоба и всяка следваща година по 30 000 евро глоба. Или трябва да я премахнеш, или да плащаш глобата”, обясни местен бизнесмен.

Изчисленията на Гюнелиев сочат, че българите трябва да дадат общо няколко милиона евро, ако не си бутнат постройките. Около 20 собственици вече са ги разрушили. Тогава глобата е около 500 евро.

Мъж от Смолян, след като научил размера на глобите, грабнал резачката и срязал на парчета вилата си. Остатъците събрал в камион и ги закарал в България във вид на дърва.

Според нашенци напрежението се провокира от местни политици, които всявали съмнения, че ползват имотите и правата върху тях незаконно.

Конкретно в Миродато алармата е била вдигната от политик от крайнодясната партия “Нова зора” и местна хотелиерка. Българите обаче признават, че строгите мерки не са само срещу тях, а и срещу гърци с подобни обекти.

Бдителността на строителните власти се повишила след множеството пожари през лятото в страната.

“Запознат съм с проблемите на собствениците на имоти в северната част на Гърция. Има промени в гръцкото законодателство, които засягат тези обекти. Когато са строени, условията са били други и не е имало проблем.

Разговарял съм с кмета на Ксанти и проблемът вече е поставен на ниво зам.-министри. Редно е да се каже, че строителните власти не делят обектите на български и гръцки - критериите са еднакви. Обектите може да останат в този вид само при промяна в гръцкото законодателство”, заяви кметът на Смолян Николай Мелемов.

През 2011 г. е имало амнистия за такива имоти, които са узаконени чрез плащане на еднократна глоба. Сега, ако властите в Гърция обявят нова такава амнистия, вилите на българите може да останат без промяна в законодателството.

Според гръцкото законодателство поставянето на подвижни конструкции като каравани и всякакъв вид движимо имущество е позволено. Българите купили парцелите като земеделски площи и върху тях поставят от каравани до постройки с няколко апартамента вътре.

За включване в електромрежата и към водопроводи правили обединени молби, които депозирали пред съответните органи и са одобрени. Най-често собствениците на ваканционни имоти в района са купили земеделска земя от по 300-400 кв. м, върху която разполагат обектите си. 

Целият масраф им струвал от 15 хил. за каравана до 50 хил. евро за голям обект. В полето край Миродато на около 1-2 км от плажа има селище с над 50 вили, което напоследък оредява. Там са построени улици и паркинги. Собствениците направили спортни площадки. От уста на уста или през социалните мрежи българите намират клиенти у нас и отдават имотите си под наем. Цените им са доста по-ниски от тези на гърците, а почти винаги клиенти са им българи.

Данъчните власти у нас нищо не знаят за този бизнес и доходите им не се облагат.

При пълна заетост приходите от 2-3 стаи могат да стигнат 5-6 хил. евро на сезон. Отдаването под наем на тези подвижни вили също не е незаконно, ако се спази законната процедура като подписване на договор и деклариране на дейността пред съответните органи. Малцина нашенци обаче са го направили. Това дразни местните, тъй като разплащането е на ръка.

Българите обаче контрират, че районът в тази част на Гърция е бил непознат като туристическа дестинация и реално те са го разработили. Преди отваряне на ГКПП в Златоград и Маказа в Миродато е имало 20-ина чадъра на плажа. Сега в пиковите моменти през лятото са над 300.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase