Снимка: Reuters, архив

Богатите държави са приели през миналата година под 5 на сто от наброяващите 1,2 милион бежанци, пребиваващи в по-бедни страни, които ООН иска да бъдат настанени за постоянно в богати страни. Това съобщи днес в Женева говорителка на Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците, предаде БТА като се позова на ДПА.

По-малко от 56 хиляди бежанци са имали възможност да участват в програмата на ООН за презаселване през 2018 г., каза говорителката Шабиа Манту. Тя отбеляза, че тази бройка и нивото от 5 процента са по-ниски от предишните три години.

Сред регистрираните около 20 милиона бежанци по света Върховният комисариат е набелязал особено уязвимите - деца или жертви на насилие, изтезания или болести - и настоява богатите държави да ги приемат, отбеляза ДПА.

"Презаселването остава животоспасяващ инструмент за защита на най-изложените на риск", посочи Манту. Тя призова "правителствата и общностите по света да споделят отговорността в реагирането на кризи с принудително прогонване (на хора от родните места)".

Понастоящем агенцията на ООН за бежанците подготвя тригодишен план, за да повиши броя на презаселените и да увеличи броя на държавите участници в програмата. През миналата година САЩ са приели за постоянно най-много бежанци по програмата (17 хиляди), следвани от Канада със 7700, Великобритания с 5700 и Франция и Швеция по около 5000.

Изнесените днес данни не включват хората, които директно са поискали бежански статут в богати държави и им е била осигурена защита.

Над една трета от презаселените през годината по програмата на ООН са сирийци, а една трета - хора, избягали от насилието в Конго, съобщи ДПА.
 

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 2 месеца

Номер 11, като си толкова гостоприемен, що не си ги прибереш у вас???

25

Анонимен

преди 2 месеца

Fake news.

24

муспи

преди 2 месеца

Бежанците заобикалят вежливо изсраел, няма огради, нито граничари. Също така бежанците от Мароко и Афганистан и това Конго се дотътрят до Резово с автобуси, - ако е пеша, за няколко хиляди километра в пясъците ще се изтъркат обувките и краката им ще са кръвясали, плюс това носят и деца - такова нещо е непосилно и за тренирани спортисти. Кой им доставя автобуси със сандвичи за по пътя? Ми, евреите. А българското правителство? - ми, то е еврейско, а европейските? - Това е геноцид на бялата раса.