Снимка: БТА, архив

През 2009 г. тогавашният вицепрезидент на САЩ Джо Байдън пристигна в Мюнхен, за да "натисне копчето за рестартиране" на отношенията с Русия. Десетилетие по-късно той дойде отново, за да предложи на света по-добри отношения, този път със собствената му страна.

На Мюнхенската конференция по сигурността Байдън обеща, че "Америка ще се върне", когато Доналд Тръмп напусне поста и бе възнаграден са тези си думи с аплодисменти и ставане на крака от страна на делегатите, които смятат безцеремонната външнополитическа позиция на президента за отблъскваща, посочват Робин Емът и Джон Айриш от Ройтерс.

Но тяхното въодушевление разкри и отслабената позиция на западната дипломация, която се сблъсква със самоуверената настъпателност на Тръмп, казаха присъствали на конференцията европейски дипломати и политици.

Приемникът на Байдън - Майк Пенс, беше посрещнат с мълчание на прием във величествения баварски парламент в петък вечерта, след като започна изказването си с думите: "Нося ви поздрави от 45-ия президент на Съединените щати - президента Доналд Тръмп".

Четиридневното му пътуване в Европа успя само да задълбочи разделенията с традиционните съюзници по въпроси като Иран и Венецуела и не предложи особена надежда за справяне със заплахи, вариращи от ядрените оръжия до климатичните промени, казаха дипломати и служители. Опасенията за ролята на Вашингтон в света се усещат от обикновените хора, както и от специалистите по външна политика.

В Германия и Франция половината население смята американската сила за заплаха, което е значително увеличение в сравнение с 2013 г., а този възглед се споделя от 37 процента от британците, заяви в доклад изследователският център "Пю" във Вашингтон преди външнополитическия форум в Мюнхен.

Попитан за тревогата на европейците от лидерския стил на Тръмп, висш американски служител, пътувал в самолета на Пенс "Еър форс 2", каза, че речта на вицепрезидента в Мюнхен в събота в хотел "Байеришер хоф" ще "им помогне да добият различна перспектива".

"Танто за танто"

Европейците може и да не харесаха посланието "Америка на първо място", но нямаше съгласуван отговор на него. Германската канцлерка Ангела Меркел беше сама, след като френският президент Еманюел Макрон отмени участието си в последния момент.

Това накара някои да изразят съжаление, че Западът не е способен да поддържа основания на правила международен ред, който Вашингтон защитаваше в продължение на 70 години, преди Тръмп да влезе в Белия дом.
"За съжаление, логиката "танто за танто" е доминираща . . . Мисля, че това ни връща към въпроса за просветеното водачество", каза генералният секретар на наблюдаващата сигурността и човешките права Организация за сигурност и сътрудничество в Европа Томас Гремингер.

"Ние отново имаме нужда от лидери, които не вярват само в краткосрочните цели", заяви той за Ройтерс.
На Китай се падна да помага на Меркел в нейната защита на изградения след Втората световна война ред, след като високопоставеният китайски дипломат Ян Цзечъ говори на безупречен английски повече от 20 минути за достойнствата на отворената търговия и световното сътрудничество.

Посланието на Пенс всъщност беше, че стълбовете на американската външна политика се изграждат наново на различна основа: изолиране на Иран, сдържане на Китай, връщане на американските войски в родината и изискване европейските сили да следват американската линия.

Нарушен диалог?

След като използва реч във Варшава в четвъртък, за да обвини Великобритания, Франция и Германия, че се опитват да подкопаят санкциите на САЩ срещу Иран, в Мюнхен Пенс призова Европейския съюз да признае председателя на венецуелския парламент Хуан Гуайдо за президент за сметка на Николас Мадуро, когото той нарече диктатор.

Това предизвика гневната реакция на испанския външен министър Жозеп Борел, който каза, че Европейският съюз може да признае Гуайдо за временен президент до нови избори в съответствие с венецуелската конституция.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан каза, че е озадачен от политиката на САЩ за Сирия след решението на Тръмп да изтегли войските, защото това само би облагодетелствало Иран, към който Вашингтон иска да действа твърдо.

Европейските дипломати и служители не се съгласиха и с настояването на Пенс правителствата от ЕС да стоят далеч от китайските телекомуникационни компании при изграждането на най-новото поколение мобилни мрежи, предпочитайки първо да проведат вътрешно обсъждане за възможните опасности и американските твърдения за китайски шпионаж.

"Натискът на САЩ е склонен да ни накара да направим обратното. Натискът на САЩ има обратен ефект. Най-добре е те да не се опитват и да ни оказват натиск", каза висш френски дипломат.

Независимо от заплахите служителите, изглежда, до голяма степен говореха, без да се вслушват един в друг.
Генералният секретар на "Амнести интернешънъл" Куми Найду каза, че сигурността често е определяна много тясно, без да се вземат предвид по-широките заплахи, свързани с климатичните промени.

"Диалогът тук, на Мюнхенската конференция по сигурността, е нарушен. Говори се за правилните теми, но на погрешен език. Мисленето тук е, че сигурността е само национален въпрос", заяви Найду за Ройтерс.
При отпътуването си за Вашингтон Пенс беше невъзмутим и каза пред репортерите, че пътуването му е било много успешно: "Ние се застъпваме за интересите на свободния свят и имаме голям напредък." /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase