Снимка: БТА

Истинското име на третия заподозрян в опита за убийство на руския двоен агент Сергей Скрипал в Англия е Денис Вячеславович Сергеев.

За това съобщава разследващият сайт “Белингкат“, който е работил по случая в продължение на 4 месеца заедно с руското издание "Инсайдър" и чешкото "Респект".

Още по темата
Сайтът съобщава, че през последните два месеца руските власти са взели безпрецедентни мерки да заличат всички веществени доказателства за съществуването на Денис Сергеев, както и на другите двама, обвинени по случая “Скрипал“ - Анатолий Чепига и Александър Мишкин, предаде БНР.

В обширната публикация на "Белингкат" се проследяват всички пътувания на Сергеев, включително и тези в България.

Става ясно, че Сергеев под името Федотов е посетил три пъти България.

Денят, в който Гебрев е бил отровен на вечеря с полски партньори в ресторант в София, Сергеев се е прибрал от София през Истанбул в Москва.

Сайтът съобщава, че негов български източник, пожелал анонимност го информирал, че Гебрев е бил на косъм от смъртта при постъпването му в болница.

В паспорта на мнимия Федотов е записана датата на раждане на Сергеев – 17 септември 1973 година, но е сменено мястото. Истинското е бившето военно градче Ушарал в тогавашен Съветски Казахстан, на границата с Китай.

В понеделник българската прокуратура потвърди информацията на “Белингкат“, че Федотов е бил три пъти в България през 2015 година. И започна разследване дали има връзка между пребиваването му у нас с твърденията на бизнесмена Емилиян Гебрев, че бил отровен с вещество от типа "Новичок".

Bellingcat твърди, че знаково през последните 2 месеца руските власти са прикрили всякакви документни доказателства за съществуването и на Денис Сергеев и на Анатолий Чепига и Александър Мишкин, които са двамата основни заподозрени за атентата срещу Сергей Скрипал през март миналата година в английския град Солзбъри.

Засега информацията за Сергеев-Федотов не е потвърдена от други източници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase