Сателитна снимка

Ел Чапо има два успешни опита за бягство от затвора.  От единия изчезва магически в дупка в пода, а от другия излиза, като се крие в количка пълна с пране. Ала този път, наркобосът, осъден на доживотен затвор, едва ли ще успее да си тръгне от новия си дом.

Още по темата

Хоакин Гусман ще бъде тикнат в затвора Supermax ADX Florence, познат като новият Алкатраз. Той е откъснат от света, а името му значи "супер-максимум защита". Там Съединените щати пращат "най-лошите от най-лошите“ престъпници, които хващат.

Не случайно, след края на процеса, властите разпространиха видео на Ел Чапо, заснето при ареста му преди две години, в което той плаче. Още тогава, босът, който някога се е мислел за "недосегаем“ е знаел, че веднъж стъпили в Америка, с него е свършено.

Сега, той ще прекара остатъка от живота си в малка стая, която често е наричана „адовата дупка“.  Затворниците рядко я напускат. Всъщност, контакта им с външния свят или с други човешки същества е максимално ограничен, дори почти не съществува.

Откакто  Supermax е отворен през 1994 година, никой не избягал. Гусман едва ли ще е първият. Това е перфектното място, където чудовище като Ел Чапо, чиито картел все още съществува, може да бъде пратено.
Робърт Худ, бивш надзирател там, казва, че да си пратен там, означава "да живееш живот след смъртта“ и дори "е по-зле от това да умреш“. Други  наричат затвора "адът на Земята“.

Осъдените се откарват там с автобуси, бронирани коли и дори бронирани хеликоптери. Дузина високи оръжейни кули опасват стените на сградата, които са построени от подсилени тухли и обвити в режеща тел. Около тях 24/7 обикалят силно въоръжени охранители, заедно с тренирани кучета.  В кулите се помещават снайперисти, готови да стрелят всеки момент.

Сградите почти нямат прозорци. Всички врати са от стомана и се контролират дистанционно.  Охранителите могат да затворят и заключат по всяко време която и да е от тях.  Навсякъде има сензори за движение и камери, които се следят от охранителите в контролната зала.

В ADX има 490 килии. По-голямата част от тях вече са запълнени. На Ел Чапо съседи ще бъдат Джохар Царнаев, извършил атентата на маратона в Бостън, Теодор Казински или по-познат като Юнабомбър, руският шпионин Робърт Хансен, италианският мафиот Винсент Баскиано и много, много други опасни престъпници.

Условията на живот за всички тях са еднакви – изключително малки стаи, но защитени с дебели стени и врата от стомана. Миниатюрен прозорец  пропуска почти нищожна светлина. През него може да се види само небето, за да не могат затворниците да преценят какво е разположението на килията им.  А в нея има само един стол, който не може да се премести, мивка, която едновременно е и тоалетна, автоматичен душ и бетонна плоча, върху която е поставен тънък матрак. Ако затворникът се държи добре, може да получи и черно-бял телевизор, с развлекателни и образователни програми, но не и новинарски канали.

Дебелите стени служат, за да не могат затворниците да комуникират помежду си през тях. Те също така дори не могат да видят милиметър от коридорите.

Всъщност, това е „приятната част“ на затвора.

В самият му център се намира "Черната дупка“ - място, където има най-високо ниво на охрана. Там се пратени наистина най-лошите престъпници. Те нямат прозорци, нямат светлина, леглото им е от бетон и е опасано с ограничители.

Животът в Supermax е самотен. Затворниците получават само това, което им е нужда да оцелеят – храна, вода и покрив. От тези, които влязат там, едва малцина ще видят дървета, планини и дори трева отново. 

В килиите, затворниците прекарват по 23 часа. Само 1 час им е позволен за разхода в бетонна яма, която описват като празен плувен басейн. За тези, които са били добри има и малка "рехабилитационна стая“. Там, пазилите прилично поведение могат да видят небето и да подишат чист въздух докато правят 10 крачки в права линия или 31 крачки в кръг.

На затворниците им е позволено да се къпят само три пъти в седмицата, като душът им се управлява с автоматичен таймер. Храната се сервира през малка дупка в стоманената врата, а приборите са така подбрани, за да не бъдат използвани като оръжие. От време на време тези, с прилично поведение, получават бонбони и книги, с които да разнообразяват деня си, който иначе е изпълнен с правене на лицеви опори или просто съзерцаване на малкото късче небе.

Най-тежка обаче е изолацията. Затворниците имат нулев или изключително малък контакт с близките си. В случай, че такава среща се състои, тя се случва с бронирано стъкло между престъпника и посетителя.

Според някои организации, защитаващи човешките права, изолацията в този затвор е прекалено крайна. Тя може да нанеси ужасни психически травми на затворниците, попаднали там. И наистина, 70% от тях развиват тежки ментални проблеми, дори нападат охранители заради тях.

Управата на затвора дори е съдена заради начина, по който се справя с психическите проблеми на престъпниците. Делото още е в сила, но едва ли ще бъде спечелено от организациите за човешки права.

Трудно е да си представиш Ел Чапо, който седи сам в почти празната стая, без да има с кого да поговори, без да знае къде е, без дори да има една линия кокакин. Обстановка, крайно различна от тази, на която е свикнал в мексиканските затвори. Там той живял като лорд, благодарение на подкупните надзиратели.

За вечеря получавал омари и отлежало вино. Управлявал бизнеса си по телефона, хапвал виагра "като бонбончета" и се радвал на компанията на проститутки.

Supermax със сигурност ще представлява шок за Ел Чапо, който е едва на 61 години и със сигурност ще прекара остатъка от този живот в "Ада на Земята“ без право на обжалване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase