Снимка: Reuters, архив

Празниците не са същите без подаръци. В Северна Корея обаче по принцип е трудно човек да се сдобие дори със стоки от първа необходимост, камо ли луксозни подаръци за Нова година. Или пък не?

Оказва се, че за много севернокорейци Лунната нова година е време освен за събиране със семейството и за размяна на необичайни подаръци. Някои са практични - пари, чай, храна, дрехи... или метамфетамини.

Някои от жителите на Северна Корея си разменят от синтетичната дрога като подарък за рождени дни или други празници, става ясно от информация на "New York Times".

"Пингду", както е познат сред местните, или корейската версия на "ледената дрога", е популярен подарък, когато стане дума за рождени дни или събития като новата година. Дрогата е нелегална в Корейската Народно-демократична Република, но според много експерти е публична тайна, че метамфетамините са предпочитан подарък, пише Vice.

"Амфетите до скоро бяха познати в Северна Корея като много силна енергийна дрога", обяснява Андрей Ланков, експерт по темата КНДР в университет в Сеул. Андрей посочва, че историите за това как хора си разменят дрогата са често разказвани от избягалите от Северна Корея.

Той обяснява още, че употребяващите амфети го правят често и е рутинно, като паленето на цигара. Мнозина пък се справяли така с глада или липсващата здравна грижа в бедната държава.

За първи път информация, че метамфетамините са популярен подарък в Северна Корея се появи миналата седмица в Радио Свободна Азия, финансиран от САЩ новинарски канал. Анонимен източник от КНДР разказа, че повечето от купувачите на дрогата са млади хора, някои от тях още ученици.

"Обикновено си купуват кристал мет, който да шмъркат заедно по време на празниците", обяснява източникът.

"Искат да забравят суровата си реалност и да прекарат добре. Стигмата около използването на наркотици отслабна и сега хората чувстват, че сякаш нещо липсва, ако нямат амфети или опиум като подарък", обяснява още източникът пред Радио Свободна Азия.

Разказът му няма как да бъде потвърден, подчертава Vice, но информацията съответства с данните, събрани от много експерти.

Джъстин Хейстингс, политически изследовател в Университета в Сидни твърди, че кристал мет е "на практика легален" в Северна Корея, защото "властите приемат подкупи, за да гледат настрани и защото държавата непряко извлича ползи от хранителната верига от подкупи, която стига до върха".

Грег Скарлатуи, изпълнителен директор на Комитета по човешките права в Северна Корея, подчертава, че използването и разпространението на амфети не е от основните притеснения за режима на Ким Чен Ун. Всъщност, навиците за използване на дрога могат да служат на правителството като инструмент за подчинение на народа.

"Докато потреблението на наркотици не представялява опасност за режима, а вместо това притъпява волята и умовете на севернокорейците, правителството с радост позволява това да продължи", обяснява Грег. Въпреки рисковете от психически и физически вреди.

Разбира се, правителството в Пхенян категорично отхвърля възможността гражданите на Северна Корея да използват или дори произвеждат метамфетамини. През 2013 г. държавната информационна агенция съобщи, че "нелегалното използване, трафик и продукция на наркотици, които принизяват човешките същества до мозъчни инвалиди не съществува в КНДР".

Но през 2003 г. Институтът Наутилус публикува доклад, в който се разкрива, че "севернокорейският режим е въвлечен в продукцията на нелегална дрога и трафик на наркотици от 70-те години". Докладът посочва още, че усилията на правителството са се засилили през 90-те, когато икономическата ситуация в страната се е влошила и производството на хероин е било допълнено от производството на метамфетамини.

През 2013 г. доклад на американският държавен департамент посочва, че правителството на Северна Корея се е изтеглило от бизнеса с наркотици. Много от технолозите обаче пренасочили уменията си към местния пазар, отговаряйки на модерните желания на гражданите.

Някои стигат до там да твърдят, че гражданите на Северна Корея използват кристал мет да третират настинки, да се ободрят или пък да стоят будни по-дълго време, за да работят нощем. Не е без значение и факта, че метамфетамините подтискат апетита, нещо особено нужно в страна, в която храната понякога е лукс.

"Ако отидете в нечий дом е учтив начин да посрещнете гостите си, предлагайки им да си шмръкнат", обяснява Ли Саера. "Това е като да пиеш кафе, когато ти се спи, но амфетите са много по-добри".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase