Снимка: Reuters, архив

Титулярът на сметките, по които са превеждани милиони евро от Венецуела, има няколко гражданства, освен българско. Живее и в различни държави и в момента не е на наша територия. Това съобщиха главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на ДАНС Димитър Георгиев пред журналисти в МС.

Разследването, по което си сътрудничим със САЩ, бе обсъдено на среща при премиера Бойко Борисов, в която участва и американският посланик у нас Ерик Рубин.

Информацията по случая е получена от САЩ както по дипломатически, така и по оперативен път - за парични преводи, извършвани от Държавната петролна компания на Венецуела по доверителна сметка в банка в България. Титулярът й е регистриран и като адвокат, а към сметката има подсметки уж на негови клиенти, по които са постъпвали преводите от Венецуела.

След това са били извършвани други преводи, чрез които част от средствата са изнесени в други страни.

Основанията са различни и в повечето случаи не са действителни – подкрепа и финансиране на венецуелска спортна федерация, закупуване на храни за Венецуела и т.н., обясни Цацаров.

Кога е била открита сметката, колко време е действала схемата и точно колко са преведените пари, от службите обаче не конкретизираха.

Главният прокурор уточни, че сметките са открити по редовен път в тази банка и подозренията не са свързани с нея. В конкретната банка в момента се извършва пълен мониторинг от страна на ДАНС. Шефът на ДАНС Димитър Георгиев съобщи, че е получено изключително съдействие от БНБ по случая. Ще се проверява и дали има подобни преводи от Венецуела чрез други банки у нас.

Още по темата
След като стане ясна пълната картина, прокуратурата ще прецени извършване на действия по наказателно производство за пране пари, посочи Цацаров.

По думите му са взети мерки остатъчните средства по тези сметки да бъдат поставени под контрол и да не се позволи прехвърлянето им от страната.

Според разследващите става дума за организиран канал за пране на пари. Когато изцяло бъдат проследени преводите, включително в последните седмици, ще стане ясно доколко той има връзка с политическата ситуация във Венецуела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase