Сградата на Европейския парламент в Страсбург. Снимка: pixabay.com

Изборите за Европейски парламент през май ще бъдат най-важните в историята на законодателния орган на Европейския съюз, тъй като антиевропейските партии са напът да спечелят над една трета от местата, сочи ново проучване.

Тези групи ще се опитат да работят заедно, за да провалят проекти, подкрепяни от проевропейските политици, например френския президент Еманюел Макрон, особено по въпроси, при които водещите партии в парламента са разединени. Това сочи нов доклад на European Council on Foreign Relations, който ще бъде публикуван тази седмица, съобщава Bloomberg.

Крайнодесните политически партии може да спечелят за пръв път достатъчно места, за да причинят – поне на хартия – трудности за законодателството в ЕС. И макар за това да са нужни редица партии, които да преодолеят фундаменталните си политически различия, италианският заместник-премиер, настроен срещу имиграцията, Матео Салвини вече се опитва със смесен успех да сключи съюзи с лидери, сред които са лидерът на полската „Право и справедливост“ Ярослав Качински и унгарският премиер Виктор Орбан. А целта е ясна - създаването на „нова европейска пролет“.

„При вота група националистически антиевропейски политически партии, които защитават завръщане към „Европа на нациите“, може да спечелят контролиращ дял от места“, пишат авторите на проучването. „Тяхната способност да парализират взимането на решения в центъра на ЕС би обезмислила аргумента на проевропейците, че проектът е несъвършен, но може да се реформира“.

Ако крайнодесните групи спечелят една трета от местата и техните лидери успеят да се сработят заедно в Съвета на ЕС, където са представени националните правителства в процеса на взимането на решения, те ще бъдат в позиция да възпрепятстват проевропейските законодателни приоритети по въпроси като външна политика, реформа на еврозоната, върховенството на закона и миграцията.

Стив Банън, бившият главен политически стратег на американския президент Доналд Тръмп, основа организация в Брюксел, наречена The Movement, с която да накара популистките лидери и партии да сключат свободен съюз, с който да си спечелят силни позиции в Европейския парламент. И макар че Банън не се надява националистическите партии да спечелят мнозинство, ако те получат една трета от местата, според него това ще им позволи да „контролират с отрицание“ и да подриват интеграционните политики.

Освен да възпрепятства законодателството като цяло, евентуален крайнодесен блок в парламента може да подкопае процеса за избор на председател на Европейската комисия, избора на председател на ЕП и да забави договарянето на дългосрочната бюджетна рамка на блока.

Целия материал четете в Investor.bg

 

Коментари Напиши коментар

29

до 27

преди 5 месеца

До До 22

Ами да, корумпирани са. И не са същите като нас, а по-зле, защото са лицемерни. Само примери да искаш, най-малкото им ядем храната 3-о качество и пърхаме с крилца. Кое му е корупционното на ЮП? Защото беше такъв, заради това ли Бойко сега се моли на турция за една тръба от същия този проект? А СП е страхотен проект от взаймна изгода за Европа и Русия, но империята на Запад е инвестирала милиарди в шистов газ, за който е нувен пазар.

28

Анонимен

преди 5 месеца

Заглавието не е точно.Това не са антиевропейски партии,а са антиглобалистки партии.Иначе са си много по европейски от досегашните.Много по националистически и антиемигрантски,с грижа за бъдещето на Европа като стожер на християнството и цивилизацията.

27

До 22

преди 5 месеца

До до 18

Значи и на запад са корумпирани...и те са като нас...но...те произвеждат, имат правосъдие..устроени държави...но пък били същите като нас.
Е, как става сега, това?
Или...те умишлено не ни позволяват да се развиваме?? Нямат полза да има силна България?? :))
Хайде, моля ти се!
А ЮП е руски корупционен проект, който няма място в Европа, в момента.
СП и той ще спре- дано.