Луиджи ди Майо. Снимка: архив, Reuters

Говорителят на френското правителство Бенжамен Гриво разкритикува италианския вицепремиер Луиджи ди Майо, че не е уведомил френските власти за намерението си да се срещне във Франция с представители на "жълтите жилетки", предадоха Франс прес и ТАСС.

"Когато министър отиде в друга страна, благоприличието и най-елементарната вежливост изискват да бъде уведомено правителството" на тази страна, каза Гриво в ефира на радио "Юроп 1". "Привикахме посланика си, за да проведем консултации. Това не е за постоянно, но е важно да подчертаем важността на този акт, тъй като Италия е исторически съюзник на Франция и е сред основателките на ЕС", обясни той.

"Ако искаме да се преборим с националистическата проказа, популизмите и опълчването срещу Европа, най-добрият начин е да се отнасяме добре с партньорите си и да продължим проекта (за високоскоростна железопътна линия) между Лион и Торино", каза Гриво.

Критики заради срещата на Ди Майо с протестното движение отправи и френската министърка по европейските въпроси Натали Лоазо.

"Член на чуждестранно правителство да дойде във Франция и да подкрепи не дори политически лидер, а някой, който призовава за гражданска война, за сваляне от власт на президента и за военно правителство, ето такова нещо никога не се е случвало", каза тя пред радио "Класик".

След няколко месеца дрязги между Париж и Рим, Франция в крайна сметка привика за консултации посланика си Кристиан Масе. Това не се е случвало от 1940 г., когато Италия обяви война на Франция. Привикването за консултации на посланици е често използвана процедура от изпращащата държава, за да покаже на приемащата своето несъгласие с една или друга нейна политика, пише междувременно в. "Фигаро".

Откакто през пролетта на 2018 г. в Италия дойде на власт правителството на крайнодясната партия "Лига" и антисистемното Движение "Пет звезди", отношенията между Париж и Рим се влошиха значително. Макар охлаждането да се обяснява с натрупването от години на серия от недоразумения и озлобление, последните осем месеца бяха белязани от засилване на вербалните нападки между двете правителства, пише в. "Монд", цитиран от БТА.

Въпреки че хрониката на неразбирателствата показваше ясно как отношенията се обтягат все повече и повече, по нищо не личеше, че предстои такъв рязък обрат. Чашата преля на 5 февруари, когато вицепремиерът на Италия Луиджи ди Майо се срещна в Париж с представители на френското протестно движение на "жълтите жилетки", за да опита - напразно - да сключи съюз преди европейските избори.

"Вятърът на промяната премина оттатък Алпите", заяви след срещата Ди Майо, а коментарът му не бе приет никак добре от Париж.

Преди време италианският вицепремиер обвини Франция, че умишлено е накарала Африка да обеднее и че е отговорна за притока на мигранти, бягащи от немотията към Италия. Не бяха малко и критиките на Рим за френските инициативи в Либия.

Друга тема, която разделя от няколко месеца Париж и Рим, е бъдещето на проекта за високоскоростна железопътна линия Лион-Торино. Изразявайки желание да спре проекта, за да задоволи избирателите си, като изтъкна крайно несъответствие между разходите за този проект и очакваните ползи, Ди Майо вбеси Париж. Според Франция италианското правителство взима за заложник важен за развитието на двете страни проект с единствената цел да увеличи електоралната си подкрепа, отбелязва "Монд".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase