Ели е дете на 4 години. Няма кукли, а динозаврите са най-великото нещо.

Още нещо - никой не бива да знае дали Ели е момче или момиче.

Миранда Рюдклинт, майка на Ели, обяснява че често хората предполагат, че Ели е момиче, защото по-често носи розови дрехи.

Ели расте в семейството на Миранда и Тим, Тим е транссексуален и вече е на хормонална терапия, с която все повече заприличва на жена. Родителите на Ели смятат, че детето трябва да расте в свят без стереотипи и началото на тази промяна е с езика.

"Още докато бях бременна решихме да не използваме мъжки или женски местоимения, а полово неутралното hen", обяснява Миранда пред Deutsche Welle.

Миранда и Тим не са единствените в Швеция, които отглеждат така детето си. Водещото заведение за този нов подход във възпитанието е детска градина "Егалия".

Възпитателите там избягват местоименията "тя" и "той", не говорят за момичета и момчета, а за приятели.

"Никой от нас не смята, че момче или момиче са грозни думи, но в мозъка ни са свързани с редица отжиевли стереотипи, очаквания и модели", обяснява основателката на "Егалия" Лота Раялин.

Въпреки че възпитанието в "Егалия" е обект на много критики в шведското общество, опашката от родители, които искат да запишат децата си в забавачката е дълга.

Тук възпитателите не четат на децата детски книжки, в които принцесата чака принца. Вместо това децата слушат за Малала Юсафзаи, или за Хилари Клинтън.

Критиците на полово неутралното възпитание гледат с недоумение. Психиатърът Давид Еберхарт, автор на много книги и баща на осем деца, е напълно наясно, че е нормално синът му да предпочита хокея.

"Мнозина може би не знаят, но това е биологически заложено", обяснява той.

Биология или възпитание? Кой фактор определя дали момчетата обичат по-грубите игри, а момичетата - нежните?

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase