Председателят на Европейския съвет Доналд Туск даде да се разбере, че мястото на привържениците на Brexit е в ада.

“Чудя се какво ли е онова специално място в ада, отредено за онези, които наложиха Brexit, без дори скица на план как да го осъществят безопасно", каза Туск след среща с ирландския премиер Лео Вардакар.

В четвъртък в Брюксел пристига британският премиер Тереза Мей, която бе натоварена от парламента да предоговаря условията за уреждането на границата между Ирландия, оставаща в ЕС и Северна Ирландия, която е част от Великобритания.

Още по темата

Туск беше категоричен, че Брюксел няма да прави отстъпки на Мей и че очаква тя да предложи реалистични алтернативи на споразумението за раздяла, което беше отхвърлено от британския парламент.

Неговият коментар за брекзитърите обаче разневи Лондон, като говорител на британския премиер каза, че изборът му на думи не е е приемлив.

"Мисля, че е въпрос за Доналд Туск дали смята използването на подобен език за полезно, но оценявам, че тази сутрин за него е била трудна, защото изобщо не пожела да отговаря на въпроси", заяви говорителят на Мей.

Найджъл Фараж, един от най-активните сторонници на напускането на Великобритания нарече Туск “грубианин” и заяви, че след излизането си Обединеното кралство само ще управлява страната си, което ще бъде рай.

Туск, който по-рано се определи като мечтател, който вярва, че Brexit ще бъде отменен, днес каза, че нито сред управляващите, нито сред опозицията има достатъчно лидерство за оставането.

Според него 50 дни преди излизането на Великобритания най-важната задача е това да стане с правила, а не без сделка. Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обаче заяви, че Комисията смята твърд Brexit за най-вероятен.

Туск подчерта, че ЕС няма да прави ново предложение на Великобритания.

Брюксел държи и на договорения предпазен механизъм за Ирландия, който ще влезе в сила, ако до 2021 г. не бъде намерен друг начин за уреждане на единствената сухопътна граница на Обединеното кралство. Той предвижда Северна Ирландия да остане в митническия съюз на ЕС, за разлика от останалите части на Великобритания.

Юнкер, който също се срещна днес с ирландския премиер, заяви, че ЕС няма да изостави Ирландия, ако сте стигне до твърд Brexit и трябва да бъдат въведени гранични и митнически проверки.

Междувременно вестник “Файненшъл таймс” публикува проект за електронна граница, който Лондон тества за Ирландия. Той предвижда заявка на товарите в интернет и посочването на шофьора, който ще ги превози от другата страна на границита. Това ще позволи да не се проверяват камионите на ГКПП-тата, а обмитяването на стоките ще става електронно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase