Снимка: архив, Reuters

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че по света зачестява използването на наемници, които не само се сражават във войни и незаконно експлоатират природни ресурси, но "вдъхват сили" на транснационалната организирана престъпност, тероризма и насилието, предаде Асошиейтед прес.

Гутериш каза пред Съвета за сигурност, че поради "сенчестата им същност" за наемниците е трудно да се съберат точни данни, но резултат от техните действия е задълбочаване на конфликтите, подкопаване на стабилността на страните и на върховенството на закона.

Гутериш призова за по-голяма подкрепа за регионалните и международните конвенции против използването на наемници и за полагане на повече усилия да не се допуска млади хора да стават наемници.

Общото събрание на ООН прие Международната конвенция срещу вербуването, използването, финансирането и обучаването на наемници през 1989 г. и тя влезе в сила през 2001 г. Но в нея участват само 35 страни, каза Гутериш и призова всички други страни членки на ООН да я ратифицират без отлагане.

Външният министър на Руанда Ричард Сезибера каза на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, че "сме свидетели на зачестяване на кибератаките и индустриалния шпионаж, извършвани от наемнически групи, настанили се комфортно в домовете си". Наемниците постоянно се усъвършенстват и възприемат иновации, което налага ответни действия от ООН и Африканския съюз, добави руандийският първи дипломат, цитиран от АП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase