снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че Германия се нуждае от гаранции, че китайската компания Huawei Technologies няма да събира данни за китайската държава, преди доставчикът на телекомуникационното оборудване да се включи в изграждането на 5G мрежата на страната, предава Ройтерс.

Меркел, която е на посещение в Япония, коментира, че заради опасенията за сигурността, е важно да говори с китайското правителство, така че „компанията просто да не събира данни за държавата“.

По време на дискусия със студенти в Keio University Меркел каза, че сигурността е важна, ако фирмите искат да работят в Германия и трябва да стане ясно, че китайската държава няма достъп до всичките данни в китайските продукти. Huawei се сблъсква с проблеми в международен мащаб заради предполагаемите ѝ връзки с властите в Китай и опасенията, че Пекин може да използва нейните технологии за шпионаж. Компанията отрича всички обвинения.

Германското правителство все още не е стигнало до обща позиция дали да последва примера на други държави, които изключиха Huawei от списъка с потенциални партньори, които да изградят 5G мрежите им. Те направиха това заради опасения за националната сигурност.

Още технологични новини четете в Investor.bg.

Коментари Напиши коментар

28

Solar Power

преди 5 месеца

До 17 шушляка. Искам пропаганда на САЩ яко. Искам да ни окупират както са окупирали Япония и Германия :)
Друго не ми трябва :) Пък ти пак ще можеш да си четеш Руская газета.

27

Solar Power

преди 5 месеца

Не си в час. Другите конкуренти на уауавей и двата са европейски :)
Няма нищо американско тук. Нещата са само в тоята глава. Жалко,че САЩ окупираха Германия и Япония след ВСВ а нас ни окупира Русия. Сега сме в топ 100 а Германия и Япония са в топ 5. А и ние загубихме ВСВ, но други ни беше писано.

26

Ко речи ?

преди 5 месеца

Явно Тръмп държи здраво за топките Меркел .Като кукла на конци е станала . Подскача точно толкова колкото и когато и кажат .
Някой да е чувал за санкции срещу САЩ когато американските тайни служби бяха хванати да подслушват германски политици преди няколко години ? А санкции срещу Англия заради "Кеймбридж аналитика " която си призна манипулирането на няколко милиона фейсбук профила по време на изборите в САЩ ?