Снимка: flickr

Ръст в потребителите на Facebook отчитат статистиките през 2018 г. Новината за това идва след поредицата от скандали, пред които се изправи в социалната мрежа и опровергава всички спекулации, че краят на Facebook идва.

Гигантът отчита скок от 9% на своите потребители, които вече наброяват 2,32 милиарда души за 2018-та, а новината идва като изненада за мнозина. Само в началото на изминалата година стана ясно, че социалната мрежа е използвала неправомерно лични данни и ги е предоставяла на компанията “Кеймбрижд аналитика” по време на президентската кампания в САЩ през 2016 г.

Последваха и множество технически неизправности, както и хакове, които доведоха до изтичане на лични данни на милиони потребители по цял свят. Само преди дни пък стана ясно, че Facebook е заплащал по 20 долара месечно на потребители на възраст между 13 и 30 години, за да инсталират приложение, с което предоставят свободно на социалната мрежа цялата си онлайн информация.

Още по темата

Това от своя страна изостри взаимоотношенията между Apple и Facebook още повече, след като се оказа, че социалната мрежа е нарушила политиката на компанията, производител на iPhone и приложението беше моментално премахнато от операционната система iOS.

И след поредния скандал голяма част от експертите заключиха - краят на Facebook идва. Това, обаче, оказва се не е съвсем така и напук на всички скандали социалната мрежа отчита ръст.

Мнозина очакваха, че ще има и отлив от реклама, което ще доведе до още загуби в компанията. Не само има ръст от 9% в броя потребители, но за изминалата година Facebook доказа, че спекулациите са неоснователни, след като отчете и 30% по-висок годишен приход. Повишението в цифрите идва и след засилената анти кампания, която призова потребителите да се оттеглят от социалната мрежа.

Акциите на компанията загубиха близо ⅓ от стойността си през юли, когато имаше предупреждения за забавяне в ръста на приходите. Общата печалба на Facebook за 2018 г., обаче, е $ 22.1 млрд. (£ 16.9 млрд.), Което е с 39% повече от 2017 г. Ръст на потребителите се отчита основно в Индия, Индонезия и Филипините, докато броят им остава без движение в САЩ и Канада.

Противно на всякаква логика Facebook продължава виртуалното си превъзходство над социалните мрежи. Гигантът беше разтърсен от скандалът с “Кеймбрижд аналитика”. Зукърбърг се яви на изслушване пред конгреса на САЩ заради злоупотребите. Социалната мрежа беше критикувана за неспособността си да се справи с фалшивите новини. Появиха се обвинения, че Facebook служи за политически инструмент. Имаше поредица от изтичания на данни, обвинения, че социалната мрежа не се придържа към никакви етични правила. И въпреки това приходите са повече с близо 40%. Facebook не оцелява, а напротив - в разцвета си е.

Потребителите затварят очите си и продължават своето сърфиране онлайн. Въпреки това, обаче, за Facebook e повече от ясно, че предстоят тежки времена. След влизането в сила на GDPR стана ясно, че социалната мрежа ще понесе поредица от санкции, които тепърва предстоят. Въпросът е - колко силно ще бъде усетен финансовият трус след заплащането им и какви  мерки ще бъдат предприети в бъдеще.

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 5 месеца

И зад колко от "потребителите" стоят реални живи хора?

То и у нас така мобилните оператори все отчитаха ръст на броя продадени сим карти, като брояха всичко, което някога са пробутали, независимо, че абонатът отдавна е сменил оператора/умрял/напуснал страната.

10

Анонимен

преди 5 месеца

През фейбука тероризираха хора,които не са расисти.Една дама пък я блокираха само заради една дума,други просто се блокират без нищо или се манипулира,продават данните на хората на фирми и служби,изобщо това е ........

9

Присмехулник

преди 5 месеца

фацебука не расте. числото на идиоmиmе расте, което доказва, че еврейската пропаганда и агитация за зомбиране на човечеството има голям ефект.