Снимка: flickr

Технологиите напредват с изключително голяма скорост. Толкова голяма, че може би един ден ще сме напълно неспособни да се справим с тях. Редица фантасти и противници на развитието в сектора обрисуват апокалиптични сценарии, подобни на филма "Аз, роботът", в които изкуственият интелект взема превес над човешкия вид.

Дали това наистина ще се случи, можем само да гадаем. Факт е обаче, че технологиите са обхванали голяма част от живота ни, а експерти и анализатори твърдят, че един ден огромен процент от човешкия вид вече няма да е нужен.

Проблемът засяга трудовия пазар. В едно от последните проучвания на Pew Research става ясно, че в 10 от развиващите се световни икономики повечето работници очакват, че до 50 години компютри ще вършат по-голямата част от тяхната работа. Това води и до огромни притеснения, че човешкият капитал на пазара на труда ще бъде сведен до минимум и така не хиляди, а милиони хора ще останат без препитание.

Данните сочат, че работната сила може да бъде автоматизирана до 47%, в глобален мащаб това означава, че близо 800 милиона служители ще бъдат заменени от роботи, а това ще се случи до 2030 година. Някои професии ще бъдат трансформирани, а други - съвсем ще изчезнат.

Трудовият пазар се превръща в надпревара между хора и роботи. Мач с предрешен резултат. Game over без право на рестарт и всички можем да предположим коя е губещата страна.

Затова и анализаторите съветват да подсигурим собственото си бъдеще и да наклоним везната в наша полза. Това не означава да си намерим по-сигурна работа, защото, оказва се, в бъдещето вече няма подобно нещо като "сигурна работа". Разковничето на конкурентноспособността, според експертите, се крие в това постоянно да развиваме уменията си.

В днешно време уменията се развиват с толкова голяма скорост, че много бързо губят своята актуалност. Само преди години средната "продължителност на живот" на едно умения е около 26 години. Днес тя е 4 години и половина и продължава да спада.

Световният икономически форум споделят опасения, че професиите в сферата на администрацията ще са в най-голям риск от автоматизация. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие пък твърди, че именно професиите, които изискват най-малко умения, ще бъдат най-застрашени от изчезване.

Според експерти най-важно е да се развиваме в три основни направления, ако искаме да бъдем конкурентноспособни в бъдеще. Те твърдят, че на първо място трябва да работим върху техническите си възможности. Иначе казано - да започнем да разбираме как работят машините и как да си взаимодействаме с тях. В близкото бъдеще хората, които се занимават с инженерство и програмиране, ще започнат да просперират все повече на работното място в сравнение с останалите.

Информационната дисциплина. Това означава способност за ориентиране и навигиране в морето от информация, което машините създават. Работниците ще трябва да са информационно грамотни - за могат да четат, анализират и използват бездънната яма от данни.

Не на последно място анализаторите смятат, че едно от най-основните умения, които не трябва да закърняват у хората, е човешката самодисциплина - нещо, което машините в близкото бъдеще няма да могат все още да усвоят. Това включва креативност, културна гъвкавост, емпатия и възможността да вадим информация от един контекст и да я прилагаме в друг. Това, приложено в системата на образованието, означава, че учебните заведения трябва да се фокусират не върху теоретичната част, а към ученето чрез практика.

От Световният икономически форум предвиждат, че макар и в бъдеще да се предвижда закриване на огромна част от професиите, много други ще бъдат създадени. Това означава, че в работна среда хората ще работят редом с роботите. Самоуправляващите се коли, например, значително ще променят начина, по който протичат шофьорските курсове, но това няма да направи човекът излишен.

Иначе казано - хората трябва да се насочат повече към развиването на умения, които изкуственият интелект все още не може да разбира и да имитира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase