Снимка: БТА

В ООН днес Венецуела отхвърли категорично ултиматума на няколко европопейски страни, които й дадоха 8 дни, за да свика избори, заплашвайки, че ако не го направи, ще признае властта на опозиционера Хуан Гуайдо, предаде Франс прес.

Още по темата
"Никой няма право да ни поставя срокове, нито да ни казва дали трбва да има избори или не", заяви венецуелският министър на външните работи Хорхе Ареаса.

"Кои сте вие, че да поставяте ултиматум на едно суверенно правителство? Това е намеса, инфантилна намеса", каза той по време на заседание на Съвета за сигурност.

Същевременно лидерът на опозицията Хуан Гуайдо благодари на испанския премиер Педро Санчес, френския президент Еманюел Макрон и говорителя на германското правителство Мартин Фиц за оказаната подкрепа като временен президент на Венецуела и за подкрепата им за мирните и демократични промени в политическата й система, предаде ТАСС.

Гуайдо вече беше признат за президент от страните от Групата от Лима, с изключение на Мексико, както и от Албания, Грузия, САЩ, Швейцария и Организацията на американските държави.

В подкрепа на Мадуро пък се обявиха Русия, Боливия, Иран, Куба, Никарагуа, Салвадор и Турция, а Беларус и Китай призоваха всички проблеми да се решат по мирен път и без външна намеса, припомня ТАСС. Генералният секретар на ООН призова за решаване на кризата чрез диалог.

Руското външно министерство заяви, че исканията на европейските страни за организиране на избори във Венецуела до осем дни се дирижират от САЩ. Тези изявления са синхронни и старателно режисирани, няколко часа преди свиканото от Вашингтон обсъждане на положението във Венецуела от Съвета за сигурност на ООН, подчерта руското дипломатическо ведомство.

"Случващото се само утежнява вътрешнополитическата обстановка в приятелска Венецуела. Ситуацията изкуствено се нажежава отвън и се стимулират най-радикалните настроения", отбелязва министерството, определяйки случващото се като "цинична, неприкрита намеса във вътрешните работи на суверенна държава", която трябва да престане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase